Още когато ваксините срещу новия коронавирус бяха на прага ни,

...
Още когато ваксините срещу новия коронавирус бяха на прага ни,
Коментари Харесай

Ваксинационен паспорт - това ли е, което ще ни върне в нормалния живот ?

Още когато имунизациите против новия ковид бяха на прага ни, измежду първите, които заговориха за някакъв вид удостоверения за имунизираните бе министър председателят на Гърция Кириакос Мицотакис. Той изиска европейски документ за пътешестване, като ползата му целесъобразно бе ориентиран към избавяне на туризма, от който страната е мощно подвластна. Последваха ред други политически изявления, множеството отрицателни към концепцията.

В Съединени американски щати президентът Джо Байдън изиска оценка на опцията да се издават сходни удостоверения, които бързо получиха и название - имунизационни паспорти.

В същото време " гръмна " частната самодейност за дигитализирането им.

Отпушването на живота, работата и бизнеса

Ваксините евентуално ще понижат доста предаването на ковид и като доказателство, че това се случва, натискът да се разреши на имунизираните да възобновят естествения си живот, в това число пътуванията, ще нараства. Дори да предположим, че имунизациите не оказват помощ изцяло (нямат 100% защита), някои считат, че имунизационните паспорти са неизбежни. Артър Каплан, професор по биоетика в Медицинското учебно заведение " Гросман " (Grossman) на Нюйоркския университет, да вземем за пример, счита, че те са желателни. Той отбелязва, че от здравните служащи в старческите домове и лечебните заведения ще се изисква да бъдат имунизирани против Covid-19 и ще би трябвало да го потвърждават. За това писа " Икономист " () (Материалът бе препечатан от новозеландско издание )

И както отбелязва английското издание, малко евентуално е държавните управления да откажат напълно влизане на хора без удостоверения за имунитет, само че е евентуално да наложат спомагателни условия, като неотдавнашен негативен тест и даже карантина в хотел. Нещо което е реалност за множеството страни - постановат се и двете ограничавания. Но бизнесът (особено авиобизнесът), има доста повече независимост да взима ограничения за клиенти или чиновници, стига да не прекрачва границата на дискриминирането (как ли в тази ситуация ще бъде избрана тя?).

Круизни кораби, самолетни компании и заведения за хранене - активността им ще бъде в доста огромна степен спъната и тази година. И се стартира спасението: имунизационни паспорти.

Австралийската самолетна компания " Кантас " (Qantas) съобщи още предходната година, че ще задължи пасажерите да потвърждават, че са имунизирани против Covid-19, преди да се качат на самолета. Други самолетни компании, в това число United, Etihad и Emirates се взират за здравни паспорти, в които се записват проби или имунизации.

Много работодатели към този момент демонстрират интерес към имунизираните си чиновници и изобщо към имунизацията в фирмите им.

Бизнесът в Съединените щати подтиква чиновниците и служащите на контракт да се имунизират, като им заплаща еднократен бонус. И тази процедура може и несъмнено ще бъде възприета и в други страни, а може би към този момент и се ползва.

Смята се, че сходна мярка за стимулиране на имунизирането сигурно ще помогне и на бизнеса, и на обществото.

Ще дава ли преимущество имунизационният паспорт

Ваксинацията против ковид по принцип не е наложителна, само че дали работодателите могат да я създадат такава за своите чиновници? Да откажат достъп до работните им места, на тези, които не са или които отхвърлят да се имунизират?

Някои може и да го създадат, само че надали ще са доста. По простата причина, че милиони хора и в този момент работят (хоум офисът не е за всички) без да са имунизирани. Наред с това хиляди ще откажат по здравословни, личностни или религиозни аргументи, а принудата би се възприела като нарушение на права, дискриминация и прочие

Но в случай че събитията се трансформират и дойдат нови, още по-заразни варианти на SARS-CoV-2, нови талази, огнища, пикове, още нови коронавируси? Тогава, с цел да останат границите въпреки всичко отворени, а светът да действа, въпреки и с ограничавания, за някои браншове може би имунизацията ще е наложителна - оттова и паспортизацията.

Обаче имунизациите се слагат по таргетни групи, тъй като към момента са малко като предложение (най-общо). Това прави споровете сред обществени групи напълно естествени: тези на първа линия ще имат имунизационни паспорти, само че хората от по-задните линии - няма; по-възрастните също за разлика от младите. Така едните ще могат да вземем за пример да пътуват, а другите не. Всеки би споделил, че това е непочтено и неетично.

Може би затова Световният съвет за пътувания и туризъм (WTTC), конгрес за туристическата и туристическа промишленост, формиран от членове на международната бизнес общественост, се опълчва на отварянето на пътувания единствено за имунизирани.

Президентът и основен изпълнителен шеф Глория Гевара сподели, че " ще отнеме доста време, с цел да имунизираме популацията на света, изключително тези в по-слабо развитите страни или в разнообразни възрастови групи; затова не би трябвало да дискриминираме тези, които желаят да пътуват, само че не са били имунизирани ", цитира я " Форбс " () в своя обява.

WTTC твърди, че системата с проявление на негативни резултати от теста на Covid-19 към този момент работи добре и не дискриминира хората, които не могат да бъдат имунизирани към момента, не могат (не искат) да се имунизират по разнообразни аргументи или живеят в страни, които не могат да си разрешат да имунизират популацията си толкоз бързо, като някои други.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел към този момент предизвести, че въвеждането на имунизационни паспорти на този стадий в цяла Европа може да " сътвори голямо отчаяние в Европа " и тематиката може да бъде извънредно сензитивна, " тъй като някои биха имали усещането, че документът прави имунизацията е наложителна ".

Бизнесът се разтича и влезе в нишата " технологии за медицински досиета "

И до момента в който политици, учени, браншови организации се изричат, софтуерният бизнес откри решение. Коалиция от здравни и софтуерни компании, която включва Microsoft, Salesforce и Oracle, неотдавна заяви, че има намерение да улесни достъпа на хората до имунизационния им статус. Как - като направи допустимо цифрово засвидетелствуване за сложена ваксина против Covid-19. При това пациентите могат да съхраняват информацията на своите телефони.

Аргументът на основателите е, че защото хората все по-масово се имунизират против Covid-19, може да се наложи да потвърждават, че са имунизирани, с цел да могат да се върнат на работа, в учебно заведение или да пътуват. Наличието на леснодостъпно цифрово доказателство за имунизация може да помогне за това.

Коалицията се назовава " Инициатива за имунизация " (Vaccination Credential Initiative (VCI).

Тази самодейност гледа далеко - към медицински регистри (не просто ваксинация), които ще могат да бъдат съхранявани на телефона. Но към този момент задачата е имунизационният паспорт.

" Целта на самодейността е да даде опция на хората за цифров достъп до техните имунизации, тъй че да могат да употребяват принадлежности като " КомънПас " (CommonPass), с цел да се върнат безвредно към пътувания, работа, учебно заведение и живот, като в същото време пазят поверителността на персоналните данни ", сподели Пол Майер, основен изпълнителен шеф на " Комънс Проджект Фаундейшън " (The Commons Project Foundation), представен в.

А какво е CommonPass

" За да се върнат световните пътувания и търговия до предпандемични равнища, пасажерите ще се нуждаят от сигурен и проверяем метод да документират здравословното си положение, до момента в който пътуват и минават границите. Държавите би трябвало да могат да се уверят, че досието на пасажер за изработен PCR тест или имунизация, управлявано в друга страна, е годно. Страните също ще се нуждаят от еластичност, с цел да актуализират своите условия за влизане в здравния скрининг, защото пандемията се развива и науката напредва. Авиокомпаниите, летищата и други заинтригувани страни от туристическата промишленост ще се нуждаят от същото ", написа на титулната страница на плана.

(The Commons Project) работи дружно със Световния стопански конгрес (The World Economic Forum) за иницииране на CommonPass за справяне с тези провокации.

От Коалицията " Инициатива за имунизация " на процедура оферират цифрова версия на старите хартиени имунизационни карти (книжки). " Сигурно и комфортно решение за инспекция на имунизацията против COVID-19 ще изиграе значима роля за ускорение на здравословното и безвредно завръщане на работа, учебно заведение и в живота като цяло. "

Ако не желаете да употребявате смарт телефон, можете да получавате документи с QR кодове, съдържащи удостоверения, които могат да бъдат тествани по сходен метод.

И още от основателите: " Тъй като светът стартира да се възвръща от пандемията, съществуването на електронен достъп до имунизации, проби и други медицински досиета ще бъде от жизненоважно значение за обновяване на пътуванията и други интензивности ". Това са думи на Майк Сицилия, изпълнителен вицепрезидент на Oracle " s Global Business Units. " Този ​​процес би трябвало да бъде толкоз елементарен, колкото онлайн банкирането. Ние се ангажираме да работим групово с софтуерните и медицинските общности, както и с световните държавни управления, с цел да подсигуряваме, че хората ще имат сигурен достъп до тази информация, където и когато имат потребност от нея.

" VCI работи по идентификационните данни, то употребява отворена и оперативно съвместима технология. "

Какви са пробойните на такова предложение

Засега това " откритие " няма времева рамка: по кое време организациите, които управляват имунизациите против COVID-19 и слагането им, ще могат да издадат документа, тъй че не е ясно по кое време ще може дозата (дозите) да се вкара (т) в цифровия портфейл, както го дефинираха. Не е ясно по какъв начин от хартията записите за ваксини ще се пренесат в дигитален вид и дали изобщо това е допустимо. Самите здравни центрове са разнообразни в своя потенциал за включване в начинанието: едни може да разполагат с нужните запаси, други не.

Към момента прочее няма и координирани старания на национално (дори и в САЩ) или интернационално ниво за определяне на най-хубавите практики за въвеждане на имунизационни паспорти. И в случай че се появят разнообразни разработчици на технологии на цифрово записване и предпазване на имунизациите, може да се стигне до разнообразни приложения на телефоните за това кино, за онази самолетна компания или ресторант, хотел, или единствено за компанията, в която работите.

" И по този начин, в случай че желаете да отидете на кино, след това в офиса, и да се качите на аероплан, ще би трябвало да свалите три разнообразни приложения, да генерирате уверение по три разнообразни метода и да се занимавате с цялата бумащина три пъти ", предизвестява Джени Уагнър, шеф на стратегии в Linux Foundation Public Health. Мнението му цитира Киф Лезуинг от Си Ен Би Си в превод на Българска телеграфна агенция.

И още веднъж към смисъла: Има ли потребност от имунизационен паспорт

" Светът се стреми да може да изисква нещо, което да демонстрира, че сте си създали тест или ваксина, за се усилят пътуванията още веднъж ", показва Ник Карийн, старши вицепрезидент в Международна асоциация за въздушен превоз - МАВТ (International Air Transport Association - IATA), която сплотява над 290 самолетни компании (пак в обявата на Лезуинг).

" Не можем да вършим това ръчно в целия свят. В последна сметка ще би трябвало да се цифровизираме ", добавя той.

" Правилото може да е, че би трябвало да сте си създали тест през последните 72 часа или че би трябвало да са ви сложени и двете дози от имунизацията на Pfizer или на Moderna. Всичко, което CommonPass демонстрира, е " алено " или " зелено ". "

Все по-често ще става дума за имунизираните и за това по какъв начин да потвърдят, че са имунизирани. А тези, които не са, по-малко независимост ли им се поставя?

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР