Още като студент по урбанизъм в УАСГ Здравко Петров е

...
Още като студент по урбанизъм в УАСГ Здравко Петров е
Коментари Харесай

По пътя на софийските потайности

Още като студент по урбанизъм в УАСГ Здравко Петров е изцяло удивен от старите градове, от техните исторически центрове с дребните улички и остарели къщи. Впечатляват го, несъмнено, и огромните им булеварди, по протежението на които се издигат представителни здания и дворци. Нормално, ще каже човек, нали това учи.

Страстта на Здравко обаче е много публикувана и измежду множеството от нас. Та нали всички се усещаме някак респектирани от достолепието на предишното, което ни гледа от фасадите на постройките. Достатъчно е да се разтъпчем из централната част на София и без да крачим забързано по тротоарите, да вдигнем взор нагоре, и ще усетим духа на културното си завещание.

Започнал да се ровичка в историческото развиване и културното завещание на градовете още по време на следването си, Здравко развива увлечението си. Следват две дипломни работи и планове от практиката, в които концепцията са Историческите направления на София към този момент се е била зародила.

 Здравко Петров (с очилата) с група по време на обиколка на Исторически направления на София

Здравко Петров (с очилата) с група по време на обиколка на Исторически направления на София

Казано в резюме, това са " градски направления, които показват културното завещание на София ", споделя Здравко. " И до момента в който се разхождаме и оглеждаме в красиви фасади, научаваме историята на града. "

В Исторически направления на София са включени 85 обекта, посредством които образно се демонстрира хилядолетната история на столицата. Вижда се и вдъхновението, което са изпитвали от нея строители, архитекти и заможни жители. А всяка спирка в маршрута е част от нишката на развиването на града през неговите разнообразни интервали.

" Целта на плана е един неповторим справочник, който разхожда искащите по познатите или позабравените улици на София и напомня нейното вълнуващо минало. "

Здравко се стреми да покаже цялата " шарена " история на София - " с римската Улпия Сердика, с вдъхновяващите десетилетия след Освобождението и даже с внушителните здания на така наречен сталински барок.

В обиколката влизат и остарели софийски домове на столични кметове и министри, паралелно със остарели банки, застрахователни сдружения и Народния спектакъл. " Разказваме за строеж и опустошения, за обич и войни, за националните триумфи и нещастия - историята такава, каквато е ".

За да създадат подбора и да свържат постройките в разумна поредност, Здравко и останалите от Исторически направления на София се ровят из доста книги, карти и архивни фотоси. Правят урбанистичен разбор, само че се доверяват и на личната си вътрешен глас.

 „ Палата Света София “, 1927-1929 година, арх. Лазар Парашкеванов

„ Палата Света София “, 1927-1929 година, арх. Лазар Парашкеванов

Търсят здания, които описват задоволително за другите столетия от историята на София, само че демонстрират и нейната хубост. Започват с Орлов мост и завършват с Ректората на Софийски университет.

" Орлов мост е алегорична " врата " на следосвобожденска София, а четирите орела са като символи-пазители на най-представителния бул. на града, по който са били подредени най-важните здания на България - Дворецът, Народното събрание, Българската академия на науките, Военният клуб, Ректоратът ", изяснява Здравко.

За последна постройка от обиколката се стопират на Ректората, " тъй като има десетилетна строителна история и изумително идентичен архитектурен жанр, като че ли е издигнат едновременно. Една постройка, в която е вплетено огромно почитание към към този момент построеното и към историята. И, несъмнено, доста исторически елементи за донори, каузи, архитекти, нарушено авторско право и житейски драми. "

Историческите направления на София са подобаващи за всеки (с авансово записване), тъй като съгласно Здравко всеки има потребност да опознае и обикне малко повече мястото, в което живее за малко или за цялостен живот.

 Орлов мост, 1891 година, инж. Вацлав Прошек

Орлов мост, 1891 година, инж. Вацлав Прошек

Кои са трите най-впечатляващи спирки от маршрута?
Всъщност, най-впечатляващо е разнообразието по маршрута. Всяка постройка, сама по себе си, има архитектурна стойност и носи история, всяка сецесионова къща от началото на XX век има красива фасада и крие вълнуващи разкази за притежатели и архитекти. И въпреки всичко, в случай че би трябвало да бъда съответен, ето кои са трите съответни здания.

 Дворецът, западното крило, 1882 година, арх. Виктор Румпелмайер

Дворецът, западното крило, 1882 година, арх. Виктор Румпелмайер

Дворецът, тъй като е доста значим знак на възродената българска държавност след Освобождението, с архитектура, която по едно и също време е сдържана, само че и изтънчена. Като архитектурна метафора на нашия народ след Освобождението - не измежду най-богатите, само че задоволително надарен и въодушевен.

 Софийската банка, 1910-1913 година, архитекти Георги Фингов, Димо Ничев, Никола Юруков

Софийската банка, 1910-1913 година, архитекти Георги Фингов, Димо Ничев, Никола Юруков

Софийската банка, поради това, че е урок за това по какъв начин се основава хубост и е издигната от трио забележителни архитекти - Георги Фингов, Димо Ничев и Никола Юруков. Те събират гениите си и построяват някои от най-ценните здания на столицата.

 Къщата на Райко Горанов, 1912 година, арх. Карл Хайнрих и ваятел Андреас Грайс

Къщата на Райко Горанов, 1912 година, арх. Карл Хайнрих и ваятел Андреас Грайс

А къщата на професор Горанов е една от най-потайните, само че и най-красиви в София, построена от двама чужденци, избрали да живеят и работят в България до края на живота си.

А чия е най-интересната история от обиколката?
Мой обичан воин от маршрута е Анжело Куюмджийски. Роден в Самоков, той стартира бизнес начинанията си още като дете - с продажбата на печени тиквени семки. Завършва образованието си в Париж, а по-късно се занимава с какви ли не инициативи и покупко-продажби, някои от които са като извадени от разказ.

От него не са останали фотографии, като даже се смята, че самичък е разпоредил тяхното заличаване, преди да напусне България и да замине за Съединени американски щати в края на Втората международна война. Но са ни останали две жилищни здания и една банка, издигнати от него.

Кое най-вече изненадва хората по време на Историческите направления?
Изненада са красивите архитектурни елементи на постройките или пък трагичните ориси на техните архитекти. Изненадващо е, когато погледнем по един по-различен метод местата, които сме си мислели, че познаваме, а се оказва, че не е тъкмо по този начин.

Имали сме участник, който показа по какъв начин е прекосявал по улица " Шипка " хиляди пъти, само че в никакъв случай не е забелязвал причудливите балкони на една от къщите със сецесионова архитектура.

Но най-изненадващо е разнообразието на София. Всичките исторически столетия, архитектурни стилове и цветове, които виждаме по време на маршрута. Всички насъбрани дружно в един несравним град.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР