Още едно градско пространство се превърна в уютна и привлекателна

...
Още едно градско пространство се превърна в уютна и привлекателна
Коментари Харесай

Мирослав Боршош: Подкрепяме още една открита сцена за култура и изкуство в София

Още едно градско пространство се трансформира в уютна и привлекателна за актьори и аудитория сцена.

Подкрепяме напъните и ентусиазма на екипа на фондация „ Колективът “, които преобразиха градинката на ул. „ Будапеща “ №1 и я трансфораха в арт зона 100 стола “, сподели заместник-кметът на Столична община Мирослав Боршош във връзка най-новата локация за просвета в София. 

Събитията в нея се организират от юли и бързо завоюваха интереса на столичани. Програмата предложи разнообразни музика в разнообразни стилове – от укулеле и бийтбокс до електроника, имаше изложения и арт съоръжения, киновечери с художествени и документални филми, уроци по танци, съвременен цирк – танци с огън. Проведе се и уъркшоп на Българска академия на науките по краснопис от XIV век с присъединяване на млади учени от България, Сърбия, Италия, Германия и Тайван.

Столична община спомага през цялото време за преобразяването на пространството – с логистика и принадлежности за неговото разчистване, за набиране на нова растителност. Подготовката на местоположението лишава няколко месеца. През април са засадени нови растения, включени са и типове диви цветя, които притеглят пчелите. Междувременно е проведено почистването на терена с доброволци. След като към този момент има дизайн и чертежи на преместваемите обекти, оборудванията са издигнати за няколко дни. Сцената и пейките в градината са подготвени за един уикенд. След това запалянковци трансформират част от събраните остарели столове в творби на изкуството – с цел да добие мястото повече темперамент.

Младите хора от „ Колективът “ правят оценка опита „ 100 стола “ като сполучлив и имат хрумвания за „ отключване “ и на други градски пространства, като разчитат на партньорството на Столична община. Убедени са, че София има интерес и потребност от повече такива отворени места за събития и просвета.

Програмата на „ 100 стола “ продължава през септември – Българска академия на науките ще показа свои книги и ще изнесе скъпата си работа в общественото пространство, с цел да я видят повече хора. Вечерите ще предложат доста музика – диджеи, балкански духов оркестър, акустична музика със Sofar Sounds. Ще има и прожекции и четене на художествена литература.

Програмата по дати се разгласява на: . 
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР