Още едни нови очи“ има България към небето – във

...
Още едни нови очи“ има България към небето – във
Коментари Харесай

Във Варна откриха Морска астрономическа обсерватория

Още едни нови „ очи “ има България към небето – във Военноморското учебно заведение във Варна. Там ще се следят и изследват обекти от близкия Космос и Слънчевата система, като за задачата се употребява и наличната радиоприемна инсталация на учебното заведение. Преди няколко години, когато остатъци от китайска галактическата станция заплашваха да паднат на територията на страната от Министерството на защитата се довериха точно на хората във Военноморското учебно заведение – за настояща и достоверна информация.

„ Всяка вечер на небето е екшън. Там постоянно има какво да се гледа и постоянно е доста забавно. Ние ще следим с телескопа под новия купол и Слънцето, и ще търсим нови звезди в по-ярки галактики, свръх нови звезди, ще гледаме планетите, ще гледаме метеорити по-ярки, ще гледаме изкуствени спътници и такива, които са отработени части. Разработваме една доста забавна наблюдателна стратегия “, сподели доцент Веселка Радева – началник на Планетариума във ВВМУ – Варна.

Новата научно-изследователска конструкция ще си сътрудничи с наши и непознати организации, изключително в акциите за „ лов “ на метеорити.

„ Проследяваме придвижването на метеорита, след това се записват по небесните координати и се пращат назад в Харвард. Не е изключение в случай че се откри някой метеорит, който е отвън Слънчевата система, както неотдавна имаше подобен случай “, уточни Асен Асенов – 3-ти курс, ВВМУ – Варна.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР