Още една от най-красивите варненски къщи, строена в началото на

...
Още една от най-красивите варненски къщи, строена в началото на
Коментари Харесай

Започна разрушаването на варненска къща, декорирана от автора на лъва върху паметника на връх Шипка

Още една от най-красивите варненски къщи, строена при започване на предишния век и декорирана от популярния български ваятел Кирил Шиваров е на път да изчезне без каквато и да е реакция от страна на локалната администрация. За това свидетелстват десетки фотоси и мнения, оповестени през днешния ден в обществените мрежи.

Събарянето на къщата на ул. " Славянска " 20 във Варна стартира още преди месеци, а съгласно осведомителната табела, сложена върху оградата на градежа той бе част от плана на сдружението " Варненска строителна компания " " Да вдъхнем живот на старите фасади ".

 Фасадната пластика на двата папагала, дело на Кирил Шиваров, дала името на постройката
© Щтрихи от Варна

Фасадната пластика на двата папагала, дело на Кирил Шиваров, дала името на постройката

Текстът, подложен върху оградата, оповестява, че става дума за " реституция на остарялата фасада, която е дело на популярните проектант Стефан Венедикт Попов и статуя Кирил Шиваров. Сградата е издигната през далечната 1922 година и е известна с името " Къщата с папагалите " поради присъщия орнамент на фронтона, изобразяващ два папагала ". Снимки, направени през днешния ден обаче демонстрират, че от папагалите на Кирил Шиваров не е останала и диря, а цялата фасада, на която би трябвало да бъде вдъхнат нов живот е на път да се " самосрути " в идните почивни и празнични дни както десетки фасади на остарели постройки във Варна през последните години.

Разрушаването на постройката на ул. " Славянска " 20 във Варна ще бъде несъмнено една от тежките загуби за архитектурната история на града. Авторът на орнаментите по фасадата й Кирил Шиваров е измежду най-значимите имена в българската статуя. Негово създание са скулптурата на лъва на паметника " Шипка ", статуите на братя Евлоги и Христо Георгиеви пред Софийския университет, фонтанът със сирените в Морската градина в град Варна, скулптурите, украсяващи постройките на Българска народна банка, Народния спектакъл " Иван Вазов ", Софийската градска библиотека, Съдебната палата и други

 Това е останало от къщата с папагалите през днешния ден
© Щтрихи от Варна

Това е останало от къщата с папагалите през днешния ден

Според описанието на плана " Да вдъхнем живот на старите фасади ", търсената визия на новата постройка (която би трябвало да се появи на мястото на къщата с папагалите) е да бъде по-скоро декор, на който да се акцентират пропорциите, детайлите на дограмата и фасадната пластика на остарялата постройка в жанр Сецесон ".

Снимките от през днешния ден обаче демонстрират, че от тогавашната постройка не са останали нито " пропорции ", нито " елементи ", нито " пластики ".

Възложител на градежа е записаното в Пловдив сдружение " ДА ЕМ ". Разрешителното за градеж на нова постройка на мястото на къщата с папагалите е издадено от Община Варна на 9 май т.г., а срокът за довеждане докрай на строителните действия е две години.

 От барелефа на Кирил Шиваров през днешния ден нямаше и помен
© Щтрихи от Варна

От барелефа на Кирил Шиваров през днешния ден нямаше и помен

Преди по-малко от месец в различен текст " Дневник " към този момент заяви, че на мястото на така наречен Шахдом в центъра на Варна ще бъде издигната 24-етажна жилищна постройка. В регистъра с паметниците на културата, оповестен в уеб страницата на варненския регион " Одесос ", той е означен в синьо като " архитектурен обект - културна полезност с ансамблово значение ". Но единствено ден след обявата от локалната администрация импровизирано оповестиха, че този статут е изнемощял още в последния мандат на някогашния министър на Културата Вежди Рашидов. За това служителите в общината обаче научили едвам през юли т.г.

За безотговорността при опазването на паметниците на културата във Варна приказва и различен случай от последните месеци. Разследване на " Дневник " сподели, че утвърден план за четири етажна жилищна постройка на ъгъла на улиците " Братя Шкорпил " и " Антим Първи " - в самото сърце на града, тихомълком е бил сменен с различен – за осем етажен хотел. А за подмяната общинската администрация научи от обявата.

На 29 октомври м.г. основният проектант на Варна бе представен от разнообразни издания със следното изявление: " Ако до края на ноември притежателите на постройката на тогавашната " Софийска банка " на ул. " Преслав " 24 във Варна не стартират ремонта й, община Варна ще го извърши за лична сметка, след което ще възвърне разноските си като ипотекира парцела ".

Според ограниченията за избавяне на постройката, предписани от Министерството на културата, фасадата и структурата на постройката, декорирана също от Кирил Шиваров би трябвало незабавно да бъдат укрепени. По този мотив основният проектант на Варна Виктор Бузев сподели и следното: " Става дума за огромна сума пари, нужни за ремонта, само че има най-различни принадлежности за финансиране и ние ще се възползваме от тях. Безкомпромисни сме. Особено във връзка с тази постройка. Това е моя персонална идея ".

Девет месеца по-късно инспекцията, осъществена на място, демонстрира, че по постройката, която е една от емблемите на Варна не са подхванати никакви възстановинелни или укрепителни действия.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Градска среда (1580)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР