Още една оперна звезда отпътува в небесните селения. Мария де

...
Още една оперна звезда отпътува в небесните селения. Мария де
Коментари Харесай

Целият ми живот е любов

Още една оперна звезда отпътува в небесните селения. Мария де Монсерат Вивиана Консепсион Кабайе и Фолк, която светът обожава като Монсерат Кабайе, завърши земния си път на 85 години. Жизнерадостна, благородна, всеотдайна в специалността и в живота, примадона без пренебрежителност и суетност. Знаменита дива, останала естествена и земна в един свят на бутафория и непрекъснато съревнование. Извън сцената - любяща и грижовна брачна половинка, майка и баба.
Такава я разказват сътрудниците, приятелите и околните - те написаха с надълбоко почитание своите откровени послания в обществените мрежи във връзка нейната кончина. Топли думи споделиха и каталунските футболни клубове "Барселона " и "Еспаньол ", които я назовават страхотна певица и извънреден човек. "С наслаждение проследявам мачове по малкия екран, признава певицата, освен това сама и в цялостна тишина, не обичам някой да разяснява към мен и да ми пречи да виждам. " Сред нейните увлечения са още шофирането, плуването, живописта, вкусната храна и печивата... Един жизнерадостен човек със своите най-обикновени пристрастия и удоволствия.
Монсерат Кабайе е родена на 12 април 1933 година в Барселона в фамилията на служащ във фабрика. В едно изявление на въпрос какво е мечтаела като дете, тя дава отговор: "Да се оправя с бедността. Произхождам от непретенциозно семейство, не съм родена със сребърна лъжичка в устата. Стараех се да си правя работата колкото може по-добре, с цел да стана самостоятелна и да оказвам помощ на родителите си. " Още като дете демонстрира интерес към музиката и се увлича от пеенето. По-късно приключва консерваторията "Лисеу " в родния си град със златен орден. По рекомендация на фамилията меценати Мата, което подкрепя финансово нейното обучение, отпътува за Италия и става ученичка на популярния баритон Раймундо Торес.
През 1965 година ориста й дава знак, от който тя се възползва по най-хубавия метод - поканена е да замести фамозната певица Мерилин Хорн в ролята на Лукреция Борджия в едноименната опера на Доницети в "Карнеги хол " в Ню Йорк. Монсерат получава 20-минутни аплодисменти и от този момент стартира триумфалното й шествие по международните оперни подиуми и концертни зали. В 50-годишната си звездна кариера е гастролирала в "Метрополитън ", във Виенската държавна опера и на още доста влиятелни подиуми по света. Пяла е с фамозните тенори Пласидо Доминго, Лучано Павароти, Хосе Карерас, Алфредо Краус и други Репертоарът й включва над 100 оперни функции и стотици камерни творби. Печелила е няколко статуетки "Грами ", в това число за най-хубаво вокално соло. Сред оценките, които получава, са ордените на Исабел Католическа, "За заслуги към Република Италия ", "Изкуство и литература " на Франция, почетното звание Камерзенгерин на Виенската държавна опера и други
Огромна известност по целия свят и измежду най-широка аудитория й донесе взаимният албум "Барселона " (1988) с вокалиста на "Куин " Фреди Меркюри и изключително едноименната ария, основана и записана през 1987 година, която те извършиха онлайн при откриването на Лятната олимпиада в каталунската столица. Доста преди да създадем записа, ние (с брат й Карлос, който е неин импресарио - бел. ред.) се съмнявахме дали Фреди ще се съгласи да взе участие в този план, спомня си Кабайе. И признава, че даже е била малко нервна, защото не била сигурна дали двамата ще се спеят. Но той освен се съгласява, а признава, че е обожател на популярното сопрано, че събира нейни дискове и е участвал на концерт на Кабайе в Ню Йорк. Когато стартират да работят дружно, оперната прима открива, че той в действителност има превъзходен баритонов тембър. И един път напълно откровено го запитва: "Но за какво не пеете с този глас? " А Фреди отвръща с усмивка: "Защото моите почитатели ще престанат да идват на концертите ми... " Певицата приказва с огромна горест за кончината на Фреди и е безапелационна: "Така и не се роди различен артист с подобен неповторим глас! "
Монсерат се омъжва на 31 години "за първия и единствен ". Съпругът й Барнабе Марти е прочут в средата на ХХ век тенор. Красавец. По-голям от Монсерат с 5 години. Запознават се, когато Марти е поканен да замести болен реализатор в "Мадам Бътерфлай ". В една любовна сцена той по този начин буйно и дълготрайно целува своята партньорка, че тя изгубва мозъка и дума. Това дефинитивно я влюбва в сътрудника й. Следва брак и две деца - синът Барнабе и дъщерята Монсерат, която също е певица. Тя придружаваше майка си в концертите й в България (2000, 2013 и 2016) и даже се изяви на сцената дружно с нея. От дъщерята е внучката й Даниела. В първите години от брака им Кабайе и Марти пеят дружно в оперни постановки, само че скоро брачният партньор приключва певческите си изяви (според разнообразни източници аргументите са разнообразни - бел. ред.) и се посвещава напълно на фамилията и кариерата на жена си.
Тайната на отличната форма на гласа си Монсерат споделя малко и ясно: "Колкото по-често пееш, толкоз по-добре пееш. Никога не съм си разрешавала да се отпущам. Всяка моя заран стартира със специфични дихателни и вокални извършения в репетиционната зала. Гласът ни е естествен подарък и в случай че го имаме, е мъчно да го развалим. Но в случай че желаеме да реализираме освен това, би трябвало да го развиваме. Талантливият човек в която и да е област би трябвало да демонстрира огромна непримиримост и триумфът ще бъде разумната премия. " Оперната дива признава, че най-вече обича да прекарва свободното си време вкъщи и със фамилията. Вдъхновяват я нейните възпитаници, а измежду тях е и българката Ина Кънчева, която бе участничка в нейните майсторски класове и която примата показа на родна сцена още на първия си концерт у нас. Когато ме питат кои са обичаните ми функции, давам отговор: "На майка, баба и учителка ", признава Кабайе.
По нейните думи любовта е основата на всичко в живота. Всяко нещо, което правиш без обич, е обречено на крах. "Целият ми живот е обич, споделя оперната дива. Хората, които обичам, са моето благополучие. Благодарна съм на ориста, че са до мен. Жена, която е построила сполучлива кариера и има прелестно семейство, не може да не бъде щастлива ", декларира певицата.









Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР