Още една компания се включва в продажбата на електронни винетки

Още една компания се включва в продажбата на електронни винетки ...

Американска компания се включва в продажбата на електронни винетки.


Още една компания се включва в продажбата на електронни винетки в България от 14 август. Това съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Става дума за българското дружество „Конкорд Смарт Инфраструктура“ АД. Фирмата е учредена на 20 март тази година и е с мажоритарен собственик американската Concord Smart Infrastructure Inc.

Договорът за Национален доставчик на услуги между компанията и АПИ бе сключен в началото на юли, а  „Конкорд Смарт Инфраструктура“ трябваше да постигне на оперативна съвместимост със системата на АПИ в рамките на 10 дни.

„Конкорд Смарт Инфраструктура“ АД е информирала АПИ, че възнамерява да стартира продажбата на електронни винетки от 00:00 часа на 14 август 2019 г. под търговската марка DigiToll – както на специално разработената онлайн платформа www.digitoll.bg, така и в партньорската мрежа на „Интеркапитал груп“, позната с услугата „Cashterminal”, която разполага с над 1500 платежни терминални устройства в страната. Още по тематаПътната агенция монтира две рамки за тол систематаАПИ очаква 400 млн. лева от пътни такси до края на годината

До момента пътната агенция има договор за Национален доставчик на услуги с „Интелигентни Трафик Системи“ ЕАД, с „Телетол“ АД и с „Конкорд Смарт Инфраструктура“ АД. „Телетол“ АД обаче все още не е постигнала оперативна съвместимост със системата на АПИ и не може да продава електронни винетки. От компанията обвиняват пътната агенция, че не е предоставила достъп до системите си и по този начин пречи на дружеството да тества своето технологично решение. Според Телетол“ АПИ създава изкуствен монопол.

На практика към днешна дата само „Интелигентни трафик системи“ продава електронните стикери и посредничи при събирането на пътните такси за камионите, като за тази услуга те получават 7% комисионна от цената на винетките.

В първата фаза от процедурата за регистрация на Национален доставчик на услуги е „Иком“ АД. Дружеството иска да партнира само в събирането на тол такси. 

Източник: investor.bg