Още една жертва след катастрофата с автобус край Своге Затварят

...
Още една жертва след катастрофата с автобус край Своге Затварят
Коментари Харесай

Директор на Трейс сред обвинените за трагедията край Своге

Още една жертва след злополуката с рейс край Своге Затварят Своге-София поради нещастието с рейса ковчег

Прокуратурата притегли като обвинени още 7 души по случая с тежката злополука край Своге, при която починаха 20 души, а 8 получиха междинни телесни повреди.

Сред обвинените са двама някогашни членове на Управителния съвет и шеф на дирекция в АПИ. Клиенти на прокуратурата стават още изпълнителният шеф на “Трейс – София “ ЕАД, реализатор на ремонта на пътя, техническият началник, началникът на Асфалтовата база и инженерът, осъществяващ строителен контрол на строителните действия.

" На двама членове на УС на АПИ е повдигнато обвиняване за закононарушение по работа, а 5 лица се упрекват в закононарушение по превоза, осъществено при без значение съпричиняване, дружно с лидера на рейса ", оповестяват от държавното обвиняване.

Ден след трагичния случай Окръжната прокуратура в София притегли като обвинен водача на рейса Григор Григоров, написа обстоятелства.бг. Той е със възбрана да напуща страната и с отнета брошура.

Незабавно след настъпване на тежкия случай, под управлението на Окръжна прокуратура – София, стартира досъдебно произвеждане. Главният прокурор Сотир Цацаров разгласи, че Прокуратурата ще проверява тежката автобусна злополука край Своге в три посоки - дейностите на лидера на рейса, отговорностите на транспортната компания – транспортьор и положението на пътя, и разпореди на екип от следователи от Националната следствена работа осъществяване на следствието.

Ето какво още се споделя в известието на прокуратурата:

На 31.08.2018г. следователи иззеха 9 броя мостри за относително проучване от пътния участък/ проби от настилката/, които са предоставени на движимостите лица за правене на експертиза за индикаторите на асфалтовата примес и дават отговор ли те на одобрената рецепта за асфалтова примес за износващ слой на покритието на пътя и на нормативно откритите стандарти.

В хода на следствието на Окръжна прокуратура – София са били събрани доказателства за осъществени закононарушения по работа от длъжностни лица от АПИ, заради което с разпореждане на Окръжна прокуратура – София от 16.11.2018г. са отделени материали от следствието и са изпратени по подготвеност на Софийска градска прокуратура. Образуваното от СГП досъдебно произвеждане също е предоставено от основния прокурор на следователи от Национална следствена служба.

По досъдебните производства, ръководени от ОП-София /за закононарушение по транспорта/ и от СГП /за закононарушение по служба/ са осъществени голям брой процесуално следствени дейности и са събрани огромен размер доказателства. По двете каузи са осъществени общо 10 огледа на местопрестъпление, разпитани са 155 очевидци, назначени са общо 46 експертизи. Изготвени са огромна схема на местопроизшествието и голям брой динамични скици с местата на ударите и крайните положения на определяне на процесните МПС

Установен е механизмът на настъпване на пътно транспортното произшествие, аргументите и изискванията за настъпване на случая, положението на пътя и на мантинелата и несъответствието им с откритите стандарти. Събрани са доказателства за дейностите и бездействията на разнообразни длъжностни лица.

От събраните по делото доказателства е изяснено, че при придвижването си в зоната на десен завой, по в двете посоки платно за придвижване, състоящо се от две пътни ленти, при мокра асфалтова настилка, рейсът МАН е навлязъл в лентата за насрещно движещи се коли и се е удрил с товарни коли Нисан Примера (първи удар) и Ситроен Берлинго (втори удар). След втория удар рейсът напуснал платното за придвижване от дясната му страна, блъснал се в еластичната ограда, минал през нея и навлязъл в страничния склон. При спускането си по него рейсът се преобърнал и се открил на дясната си страна върху равнинен терен.

Скоростта на рейса все още на нахлуване в завоя е към 53,5 км./час, а с тази скорост лидерът на рейса не е имал техническа опция при наличното положение на мократа асфалтова настилка да премине през пътния сектор на завоя без да навлезе в насрещната пътна лента. Такава техническа опция лидерът на рейса е имал, в случай че е спазил оптимално допустимата скорост от 40 км/ч. Поради това прокуратурата продължава да поддържа обвиняването си против водача Григоров за това, че е нарушил разпоредбите за придвижване по пътищата, вследствие на което е предизвикал по несъобразителност гибелта на 20 лица и телесни повреди на 8 потърпевши, което съставлява главната причина за настъпване на пътния случай.

От събраните доказателства е открита и техническа причина за възникването на ПТП и това е доста понижен коефициент на сцепление сред гумите и асфалта, дължащ се на неприятното му качество. В резултат на нормативно несъответстващата конструкция на пътната настилка, коефициентът на сцепление е бил мощно занижен, което е в причинно-следствена връзка с възникването на ПТП. Грапавостта на пътното покритие по индикатор дълбочина е оценена като незадоволителна. Съпротивлението на хлъзгане на пътната настилка е по-малко от минимално допустимото.

В строителната документи за осъществяване на СМР на ЛОТ 17 от план „ Транзитни пътища V “, са заложени условия по отношение на типа и качеството на инвестиции материал. Изискването е било в асфалтовата примес да има наедрял трошен камък, с коефициент на полируемост не по- малко от 50.

От заключението на експертизата се открива, че в асфалтовата примес е вложен не трошен камък, а трошен варовик, а коефициентът на ускорено гланциране е 28. Липсата на наедрял скален материал води до това да не се сътвори добър скелет на асфалтовия слой и неустойчивост за формиране на коловози и недобро сцепление сред гумите на автомобила и пътната настилка. Това положение на сектора от пътя в региона на местопроизшествието се явява в причинно – следствена връзка с настъпилия тежък резултат.

Установено е, че пътят в региона на произшествието, поради интензивността на натоварването му, според одобрените правила и условия, е следвало да бъде обезопасен със стоманени защитни огради с висока дарба на задържане. Установено е също, че в плановата документи даже не е било планувано слагане на еластична защитна ограда.

От събраните доказателства се открива, че инсталираната в сектора на произшествието еластична защитна ограда не би могла да задържи пътно транспортно средство - рейс върху пътната настилка.

Съобразявайки събраните доказателства за дейностите, които са били осъществени от 5 разнообразни длъжностни лица, ангажирани с ремонта на този сектор от пътя, както и основаните от тях документи, удостоверяващи точното и качествено осъществяване на дейностите по ремонта и типа и качеството на вложените материали, Окръжна прокуратура – София ангажира наказателната отговорност и на следните лица, чиновници по превоза:

- Б.Иванов - началник екип и изпълнителен шеф на „ Трейс София “ ЕАД- реализатор по Проект „ България- Транзитни пътища V - ЛОТ 17 “, път II – 16, „ Своге- Нови Искър “ Участък 3 от км 50+790.53 до км 81 + 778.84,

- С.Трифонов - Началник Асфалтова база „ Костинброд “, на който по надлежния ред е предоставена активност по ремонта на пътищата, според Трудов контракт № 337/13.05.2013г., подписан с „ Трейс – София “ ЕАД,;

- И. Иванов - механически началник, на който по надлежния ред е предоставена активност по ремонта на пътищата, според трудов контракт № 337/13.05.2013г. подписан с „ Трейс – София “ ЕАД ;

- М.Т. - строителен инженер, член на екипа за строителен контрол на ПЪТКОНСУЛТ 2000 ЕООД, на който по надлежния ред е предоставена активност по строителен контрол при ремонт на пътя, според Трудов контракт № 8/03.04.2012г. и

- С. Попниколова - Директор на дирекция „ Управление на планове, финансирани с кредитни вложения “ в Агенция „ Пътна инфраструктура “.

На 18.04.2019 година се предявяват постановленията за привличане на 4 длъжностни лица –Б. Иванов, С. Трифонов, И. Иванов и М. Томова. На 22.04.2019 година следва привличането на още едно длъжностно лице от Агенция пътна инфраструктура- М.Т.

Наказателната отговорност на петте длъжностни лица е ангажирана за това, че посредством свои дейности и бездействия, при изискванията на без значение съпричиняване са предизвикали по несъобразителност, дружно с лидера на рейса Григоров, гибелта на 20 пасажери и междинни телесни повреди на 8 потърпевши.

Доказателствата, събрани от СГП са обосновали покачване на обвинявания и на Дончо Атанасов и Светослав Глосов, за това, че в качеството си на членове на Управителния съвет на АПИ, отговарящи за активността на Дирекция „ Управление на стратегически инфраструктурни планове “ и дирекция „ Поддържане на пътната инфраструктура “ не са изпълнили служебните си отговорности, регламентирани в Закона за пътищата и в Правилата за работата на УС на АПИ, за да набират за ДДЗД „ Трейс Своге “ полза и от това са настъпили обилни нездравословни последствия. Те са привлечени като обвинени на 17.04.2019 година

Целяната полза за ДДЗД „ Трейс Своге “ се показва в неизвършването за сметка на сдружението на ремонт за премахване на установените недостатъци. От това са настъпили обилни нездравословни последствия за водачите на МПС, ползващи сектор 3 от път ІІ-16 „ Своге – Нови Искър “ и това е слагането им в заплаха от

осъществяване на ПТП, изразяваща се в по-дълъг спирачен път и загуба на непоклатимост на МПС при маневра, в резултат на пониженото противодействие на хлъзгане на посочения сектор.

Дончо Атанасов и Светослав Глосов са с ограничения за неотклонение парична гаранция в размер на 10 000 лв., Б. Иванов – гаранция в размер на 15 000 лв., а на останалите обвинени гаранцията е в размер на по 2 000 лв..

Разследванията по двете каузи не престават.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР