Още една година измина, но един от най-големите проблеми в

...
Още една година измина, но един от най-големите проблеми в
Коментари Харесай

Светът през 2017 година: Сирия

Още една година измина, само че един от най-големите проблеми в международен мащаб - този в Сирия, си остава все по този начин неразгадаем. Макар през тази година да беше маркирана " победа " над " Ислямска страна ", главното несъгласие, което докара до войната в Сирия, остава все по този начин неразрешено - режимът на Башар Асад и несъгласието на милиони хора семейството Асад да продължава да дефинира живота им!
Сирия изпрати остарялата и посрещна новата 2017 година със прекъсване на водата към Дамаск след отравяне на изворите от бунтовниците при изворите Айн ал Фиджа.
По-рано на на 30 декември 2016 година влезе в действие контрактуваното от Турция и Русия прекъсване на огъня в цялата страна. Но единствено на хартия – действително доста региони в Сирия попаднаха отвън съглашението и ударите продължиха. Малко по-късно, на 5 януари 2017 година, Организация на обединените нации разкритикува сраженията сред режима и бунтовниците в Уади Барада, които се отразяват на източниците на вода. Около 5,5 милиона души бяха с намален или отсечен достъп до питейна вода, което усили риска от епидемии измежду цивилното население към Дамаск.
На 11 януари шефът на област Дамаск разгласи, че е реализирано съглашение, до момента в който локални източници опровергаха това. Въздушните удари в Уади Барада не спираха, подготвяйки сухопътна офанзива по бунтовническите позиции. През същия ден сирийският президент разгласи, че регионът не е включен в турско-руското съглашение за прекъсване на огъня.
Хуманитарна рецесия и принуждение против деца
На 13 март УНИЦЕФ разгласи, че насилието против деца в Сирия е достигнало до невиждани размери през 2016 година. Според данните на организацията, през 2016 година броят на децата, които са били убити, осакатени или наети като бойци на въоръжени групировки, е достигнал до рекордни размери. " Размерите на страданието са невиждани. Милиони деца в Сирия са нападани всекидневно, техният живот се е преобърнал с краката нагоре ", съобщи Геерт Капеларе, районен шеф на организацията. " Всяко едно дете е изплашено до края на живота си с ужасяващи последици за неговото здраве, благоденствие и бъдеще. ", добави още той.
На 14 февруари Организация на обединените нации предизвести за „ приближаваща филантропична злополука “ в четири обсадени града в Сирия, призовавайки за неотложен достъп на помощи до жителите им. В изказване координаторът на Организация на обединените нации за Сирия Али ал Заатари предизвести за сложните условия на общо 60 000 поданици на градовете Забадани, Мадая, Фуа и Кафрая. По думите на Заатари " 60 000 почтени души са затворени там в кръг от принуждение и ограничения, където недохранването и неналичието на подобаваща здравна грижа доминират. Ситуацията съставлява приближаваща филантропична злополука. Принципите на свободен достъп до хора в потребност би трябвало да бъдат приложени ", сподели тогава Заатари.
Химическата офанзива в Хан Шейхун
На 4 април се случи невиждана офанзива със зарин в сирийския град Хан Шейхун . Свидетели описват, че боен аероплан е прелетял два пъти над града към 6:45 часа сутринта, локално време на 4 април. Самолетът е пуснал бомба, която е паднала наоколо до централната пекарна по време на първото прехвръкване. Няколко души оповестяват, че не са чули детонация, само че са видели на мястото да се издигат пушек и прахуляк. Те видели и ранените в резултат на първата бомба. Няколко минути по-късно самолетът е пуснал три или четири бомби, чиято детонация е била чута.
По информация на Human Rights Watch жертвите на офанзивата са 92 души, 30 от които деца, а съгласно медиците стотици хора са били ранени.
В продължение на месеци се водеха разногласия кой е провел офанзивата, в медийното пространство откриха място няколко подправени вести, само че следствията на Human Rights Watch и Организация на обединените нации потвърдиха, че офанзивата е била проведена от сирийските държавни сили.
В края на ноември стана явен и механизмът, благодарение на който Русия е употребила видеозапис с 2-годишна отминалост и изказвания на по този начин наречената " различна " шведска правозащитна група, която представяше доказателства, че химическата офанзива в Хан Шейхун в действителност е агитация на сирийската съпротива.
Три дни след случилото се в Хан Шейхун, Съединени американски щати се намеси и за пръв път нападна база на силите на Башар Асад - с ракети. Ударът беше против базата край град Хомс и беше предизвестие от страна на Доналд Тръмп, че няма да търпи потребление на химическо оръжие. След тази интервенция действително войната в Сирия не се промени, само че е реалност, че през тази година нямаше повече известия за химически офанзиви. Друг забавен факт е, че Русия не реагира по никакъв метод на интервенцията.
Зоните за деескалация
На 5 май влезе в действие съветският проект за основаване на " сигурни зони " в Сирия, като част от последния епизод в опитите да се приключи насилието в страната. Споразумението беше подписано от представителите на Русия, Турция и Иран на конференцията в Астана, Казахстан: Александър Лаврентиев, Седат Йонал и Хосейн Ансари.
След предходните провали, тази договорка даде за първи път някакъв механизъм за наблюдаване на спазването на примирието: в тази ситуация, съветски, ирански и турски военни сили ще следят обстановката на терен. Беше решено, че самостоятелни екипи на Организация на обединените нации няма да бъдат позволени в зоните, т.е. няма да има други сили, които да наблюдават за обстановката. Организация на обединените нации изрази поддръжка, само че Съединени американски щати, които не вземат участие в договарянията в Астана, обявиха, че имат причина да бъдат подозрителни по отношение на възможностите съглашението да се извърши изцяло, само че приканиха сирийската съпротива да се ангажира по него съществено.
Сделката прикани воюващите страни да спрат военните дейности с всевъзможен вид оръжия в границите на избраните зони, посочи изданието remilitari. Зоните обхващаха главните фронтови линии сред бунтовническите сили и проправителствените елементи. Първата и най-голяма зона беше в провинция Идлиб, втората зона беше в провинция Хама, а третата беше в провинция Дамаск – регионът, прочут с наименованието Източна Гута, където бунтовниците държаха покрайнини на столицата Дамаск, а държавното управление се опитваше да си върне контрола от 2012 насам. Четвъртата зона покриваше фронтовата линия на юг наоколо до границата с Йордания, като Русия съобщи, че с времето зоните ще се усилят. Според опозицията пък, трябваше да има прекъсване на огъня на територията на цяла Сирия.
Според анализаторите, договорката за основаване на зони за деескалация може би няма да докара до края на сирийската революция, само че сигурно ще отвори нова глава в динамичността ѝ. При тези условия, които се виждат към този момент, напълно допустимо е да се стигне до нарушение на примирието и взаимни обвинявания на трите страни, всяка от които има свои ползи в Сирия.  
Превземането на Ракка
На 4 юни бе обявено, че подкрепяните от Съединени американски щати сирийски военни формирования са навлезли в най-силно укрепената част на град Ракка, който джихадистите от " Ислямска страна " (ИД) бяха оповестили за своя столица. Военните дейности, обаче доведоха до многочислени жертви измежду цивилното население. В края на август филантропичните организации на Организация на обединените нации показаха надълбоко безпокойствие от известията за гибелта на десетки мирни поданици в сирийския град Рака след въздушни удари на интернационалната коалиция, ръководена от Съединени американски щати. Според данните, в последните седмици е имало информация за десетки убити и ранени цивилни лица. В града, следен от терористичната организация " Ислямска страна " по това време, бяха останали 25 000 души.
Най-активните бойни дейности по освобождението на Ракка се организираха през септември. На 17 ноември сирийската съпротива разгласи, че е превзела столицата на " Ислямска страна ". Едно от последните места на опозиция е била болничното заведение на града, където в стълкновение са убити 22 джихадисти. В последните дни на 100 бойци на ИД е било разрешено да изоставен дружно със фамилиите си като част от мирни съглашения.
Според разнообразни анализатори, обаче, освобождението на Ракка не означаваше, че " Ислямска страна " е победена. Напротив, проектът на организацията е да изчака враговете си на терен в Близкия изток, до момента в който прегрупира силите си и в това време да въодушевява почитатели по целия свят да не престават борбите в своите страни на генезис. В момента, когато идваха първите вести, че Ракка е паднал, специалистите по сигурност в Европейски Съюз се притесняваха най-много за опцията спящи кафези да бъдат задействани.
На 20 октомври американският държавен секретар Рекс Тилъръсн, съобщи, че освобождението на сирийския град Рака от „ Ислямска страна “ не значи, че битката с групировката е завършена. Тогава той добави, че интернационалната коалиция, водена от Вашингтон, продължава да употребява всички средства за нейното очистване. По-късно Тилърсън добави, че президентът на Сирия Башар Асад и неговото семейство нямат място в бъдещето на Сирия.
Освен това от администрацията на Съединени американски щати оповестиха, че не упорстват президентът на Сирия Башар Асад да напусне поста си още преди образуването на нова власт в арабската страна. Държавният секретар на Съединени американски щати Рекс Тилърсън удостовери това по време на диалог с съпътстващите го публицисти в Женева - за следващия кръг от договаряния за мира в Сирия на 27 ноември. Тилърсън акцентира, че Вашингтон не гледа на отдръпването на Асад като на авансово изискване за преход към нова власт в Сирия.
Изтеглянето на съветските войски
На 11 декември президентът на Русия Владимир Путин подреди евакуиране на съветските войски от Сирия в пунктовете за непрекъсната дислокация. По-рано бе обявено, че съветският президент е дошъл на изненадващо посещаване в базата " Хмеймим ". Путин акцентира, че въоръжените сили на Русия дружно със сирийската войска са разгромили най-боеспособната формация на интернационалните терористи. Владимир Путин съобщи още, че Русия ще нанесе нов, още по-мощен удар по терористите, в случай че още веднъж се опитат да нарушат мира в Сирия: " Ако терористите още веднъж надигнат глава, то ние ще им нанесем такива удари, които към момента не са виждали. Ние в никакъв случай няма да забравим за жертвите и загубите тук в Сирия и у нас в Русия ", е допълнил още съветският президент.
На идващия ден съветският президент внесе за разглеждане в Държавната дума съглашение със Сирия за разширение на територията на съветския материално-технически пункт в Тартус за 49 години напред. Русия да може да разположи в този пункт до 11 военни кораба по едно и също време. Също по този начин законопроектът допуска решаването на въпроса с влизане на съветски кораби в сирийски териториални води и сирийски пристанища. Сирия от своя страна " показва единодушие " с това и поддържа опцията за " развиване и рационализация на инфраструктурата за осъществяване на ремонт, попълване на ресурси и отдиха на членове на екипажа ".
Анализаторите обръщат внимание на обстоятелството, че Дамаск няма пълномощия върху нищо, обвързвано с базата, в това число интервенциите от нея. Руските военни ще имат две бази за непрекъснато - Хмеймим и Тартус с опцията за още две непостоянни. В момента Русия има 6000 бойци в Сирия, като бяха изтеглени 350 до този миг. В Сирия ще останат и установките С-400 и специфичните елементи.
Че войната в Сирия е надалеч от края си си пролича в средата на декември, когато излезе информация по какъв начин американски и съветски самолети се провокират едни други в зоната при Ефрат, в която продължава борбата против " Ислямска страна ". Точно там картината е извънредно мътна - дали Русия води интервенции против джихадистите, а не против подкрепяни от Съединени американски щати опозиционери и дали сирийската съпротива не се мъчи да откри надзор върху колкото се може по-голяма територия преди Башар Асад и подкрепящите го съветски елементи? А най-важният въпрос е дали нервите на настоящите на терен американски и съветски военни ще устоят и 2018 година няма да докара до надалеч по-сериозен и огромен спор, в сравнение с до момента?


Етикети:
Предишна Случайна вест Следваща ОЩЕ ОТ Азия  Мюфтията на Сирия видя Тръмп като казуса на Близкия изток, папата се моли за мир Мюфтията на Сирия видя Тръмп като казуса на Близкия изток, папата се моли за мир  Вълнения в Турция - поради параноята на Ердоган и опозицията Вълнения в Турция - поради параноята на Ердоган и опозицията  Стотици починали на Филипините поради тропическа стихия Стотици починали на Филипините поради тропическа стихия  Китай вижда самостоятелна Палестина като единствена гаранция за мир Китай вижда самостоятелна Палестина като единствена гаранция за мир  Смърт и по света и на Коледа Смърт и по света и на Коледа Интервю Още Кметът на Свиленград: Никога не сме имали финансови проблеми, тъй като сме дисциплинирани
Георги Манолов е кмет на община Свиленград за 14-та година....
Кметът на Търговище Дарин Димитров: Имаме 101% събираемост, това Люба Кулезич и Калин Илиев пред Actualno.com: Българското обществ Кметът на Божурище: Общината е в прелестно финансово положение Д-р Дариткова: Нарушен е салдото сред растеж на медикаментите и р коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image Дневен хороскоп за 25 декември
Овен През първия ден от Коледа дано спокойствието и хармонията станат ваши правилни спътници. Не забравяйте да споделите обичта си с близ...
Новините: Най-важното за деня, 24 декември... Честито Рождество Христово! Михаил Горбачов подава оставка като презид... Прогноза за времето - 25 декември (понедел... НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Карадайъ към Борисов: Доган не сподели, че...
Ахмед Доган не е споделил, че Движение за права и свободи не може да ръководи България, а че това няма да е задоволително. Така актуалният ръководител на Движението...
Бойко Борисов пусна фотоси от фамилната Бъ... Годишен хороскоп за 2018 година - Козирог Подаръкът на Кремъл за Коледа - Дядо Мраз... Коледно благопожелание НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image Патриарх Неофит с апел да приемем Спас...
Нека благодарим на Бога, че ни изпраща своя наследник и България да бъде в светлина. Това съобщи Негово Светейшество Българският патриарх Неоф...
Весела Коледа! Лавров насочи завоалирано предизвикателст... Нова тежка злополука лиши живота на четир... Смърт и по света и на Коледа  www.expert.bg  7 трика, с които ще избегнете преяждането по Коледа 7 трика, с които ще избегнете преяжданет...  Ето коя е най-веселата коледна ария на всички времена (Видео) Ето коя е най-веселата коледна ария на...  Това са 8-те най-скъпи течности в света Това са 8-те най-скъпи течности в света  Volkswagen уволни собствен някогашен шеф, който е в пандиза Volkswagen уволни собствен някогашен шеф, ко...  www.iwoman.bg  Годишен хороскоп за 2018 - Лъв Годишен хороскоп за 2018 - Лъв  Коледната софра по света Коледната софра по света  Честито Рождество Христово Честито Рождество Христово  Седмичен хороскоп 25-31 декември Седмичен хороскоп 25-31 декември  http://www.sportlive.bg  Кейта ще направи опит да премине в Ливърпул още през януари Кейта ще направи опит да премине в Ливър...  Муса Дембеле се завръща във Висшата лига Муса Дембеле се завръща във Висшата лига  Тухел е любимец за нов треньор на Севиля Тухел е любимец за нов треньор на Севиля  Григор: Нямам самообладание новият сезон да стартира Григор: Нямам самообладание новият сезон да з... Интервю Още Кметът на Свиленград: Никога не сме имали финансови проблеми, тъй като сме дисциплинирани
Георги Манолов е кмет на община Свиленград за 14-та година....
Кметът на Търговище Дарин Димитров: Имаме 101% събираемост, това Люба Кулезич и Калин Илиев пред Actualno.com: Българското обществ Кметът на Божурище: Общината е в прелестно финансово положение Д-р Дариткова: Нарушен е салдото сред растеж на медикаментите и р Нови Най-четени Най-коментирани Светът през 2017 година: Сирия... 49 0 Десетки водачи на АОК ще бъдат изправени на съд... 36 0 Руската ЦИК забрани на Навални да взе участие на президентските избори... 55 0

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР