Още един заместник-министър в социалното министерство е пътувал със самолетен

...
Още един заместник-министър в социалното министерство е пътувал със самолетен
Коментари Харесай

И друг зам.-социален министър бил на луксозна командировка

Още един заместник-министър в общественото министерство е пътувал със самолетен билет за бизнес класа тази година. Това излиза наяве от отговор на ведомството на въпроси на БТВ. Темата стана настояща, откакто Росица Димитрова подаде оставка поради информацията, че е летяла първокласно до Ню Йорк по същото време, по което майките на деца с увреждания стачкуваха в цялата страна.

От министерството не споделят за кой от останалите трима заместници става дума. Те са Зорница Русинова, Лазар Лазаров и Султанка Петрова. Няма детайлности и за самата командировка. Самият Бисер Петков постоянно е пътувал в икономична класа.

От БТВ са се пробвали да се свържат със зам.-министрите, като съумели да стигнат до контакт само със Султанка Петрова, която отхвърли да е пътувала за хиляди левове, платени от данъкоплатците.

На пътешестване в бизнес класа, или първите няколко реда в самолета, имат право президентът, основният прокурор, омбудсманът, а от държавното управление – министър председателят, вицепремиерите и министрите. Също и членовете на Конституционния съд, ръководителят на Народното събрание, шефът на следствената работа и ръководителите на Върховен административен съд и Върховен касационен съд.

Зам.-министрите могат да летят в бизнес класа по изключение (например, когато полетът е над 5 часа).

До момента от Министерство на вътрешните работи и от правосъдното министерство публично оповестиха пред телевизята, че техни представители не са пътували първокласно за командировки.

А за какво е решено да се командирова Росица Димитрова на форума от високо ниво в Америка в последния миг? Отговорът – в началото е отказано изпращане на представител, поради огромна натовареност около българското европредседателство, само че след гледище на национално показаните организации, и след запитване в Народното събрание, Димитрова е командирована.

Именно национално показаните организации по-късно опазиха Росица Димитрова и се оповестиха против настояванията на протестиращите майки.

А на фона на кавги, митинги и оставки - ново тестване за хората с увреждания. Съдът анулира метода, по който се пресмятат интеграционните добавки за превоз и телефон. Причината - опонира на закона, който споделя, че размерът им би трябвало да е съгласуван с самостоятелните потребности.

От обществената оценка зависи какво ще получи индивидът с увреждане. Размерът на добавките зависи от обезпечения най-малък приход. За превоз да вземем за пример е 15 на 100 от прихода или към 11 лв.. Според съда това обвързване препятства упражняването на обезпечени права и свободи на хората с увреждания.

Това е управническа неточност на страната, която тя би трябвало да поправи сама, в случай че най-после стане по този начин, че те не са ги получили заради бездействието на страната, имат право да претендират някакво обезщетение, разяснява Хари Хараламбов, правист към Съюза на слепите.

Казва, че след решението на съда, незабавно би трябвало да се сътвори нов ред за добавките. В противоположен случай наранени могат да бъдат хората, на които им изтича обществената оценка или за първи път получават такава.

От общественото министерство твърдят, че са подхванали незабавни дейности, с които ще се избегне риска хора с трайни увреждания да не получат добавки.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР