Още един високопоставен финансист, чието име изтече около скандала по

...
Още един високопоставен финансист, чието име изтече около скандала по
Коментари Харесай

БНБ не е участвала в проекта на БГ закон Магнитски и има силно отрицателно отношение към него

Още един почитан финансист, чието име изтече към абсурда по плана за основаването на " Закон за ограничения за предварителна защита и отбрана на националната сигурност от опасности за икономическата и финансовата система на страната ", се отхвърли от него.

Българската национална банка не е взела участие в създаването на плана на така наречен български закон " Магнитски " и има " мощно негативно " отношение по тематиката.

Това са дали отговор на БНР след питане за присъединяване на гуверньора Димитър Радев в съвещание на Консултативния съвет по финансова сигурност, за което има информация, че тематиката е била коментирана.

Малко по-рано Епицентър. бг разгласява Протокола от първото заседаниие на КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ Пожарна охрана ФИНАНСОВА СТАБИЛНОСТ (КСФС), извършено на 18 май 2022 година.

На него точно се разисква въпросният законопроект, като се дават указания час по-скоро текстът да се насочи към законодателния орган. Съветът по финансова непоклатимост, който се управлява от Асен Василев, взема решение на 18 май: " Работата по плана на Закон за ограничения за предварителна защита и отбрана на националната сигурност от опасности за икономическата и финансовата система на страната следва да завърши в най-кратки периоди в границите на май 2022 година, за неговото незабавно и предпочитано внасяне за разглеждане в Народното събрание ".

От протокола проличава, че на съвещанието на Консултативния съвет по финансова непоклатимост на 18 май 2022 година участват ВИП-персоните, виновни за финансовото ръководство и финасовата непоклатимост на страната:

- Асен Василев, заместител министър-председател по еврофондовете и министър на финансите,
- Димитър Радев, шеф на Българска народна банка
- Бойко Атанасов, ръководител на КФН
- Румен Спецов – изпълнителен шеф на Национална агенция за приходите
- Пламен Тончев - ръководител на ДАНС
- Даниела Митева – изпълнителен шеф на Агенцията по вписванията.
- Васил Георгиев – заместник-министър на външните работи

Според неофициална информация на " Хоризонт ", Димитър Радев не е подписал протокола от съвещанието.

Най-скандалното в законопроекта, чийто текст изтече в медиите, е основаването на черни описи от орган на изпълнителната власт, който ще се управлява от финансовия министър Асен Василев.

" Според шефа на Българска народна банка “изготвянето на " черни " описи, с евентуално съществени репутационни материални последствия на засегнатите, е най-меко казано противоречиво. Решенията на съда от последните месеци са показателни”.

Още м.г. Дмитър Радев разяснява пред бТВ, че банките са директно наранени от закона “Магнитски”. Причината е, че всяка една финансова институция, която оперира с долари е обект на този санкционен режим. Според него политиците “удобно трансферираха този проблем на банките”.
“При нас този проблем в допълнение беше труден с правенето на така наречен “черен списък” на лица, свързани с лицата по листата “Магнитски”, сподели Радев. Той е безапелационен, че е належащо да се изготви законодателен акт, който да взема решение всички аспекти на другите санкционни режими и тяхното използване.

През предходната седмица вицепремиерът Асен Василев заяви, че има работна група в Министерството на правораздаването с присъединяване на редица други институции, която разисква текстове за сходен законопроект, само че към момента няма дефинитивни текстове, а самият Василев е дал " механически бележки тъй че процесът да се случи ".

Преди дни в медийното пространство изтекоха текстове, с които обаче Василев разгласи, че не е осведомен. Един от специалистите, който работи по законопроекта доцент Наталия Киселова обаче съобщи довечера, че изтеклият в медиите вид е обсъждан и е получл негативно мнение от конституционалисти.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР