Още един свинекомплекс в русенска област е заразен с африканска

...
Още един свинекомплекс в русенска област е заразен с африканска
Коментари Харесай

Откриха африканска чума в още един свинекомплекс в Русенско

Още един свинекомплекс в русенска област е инфектиран с африканска чума, потвърдиха от Българската организация за сигурност на храните. Той се намира в село Караманово и в него се отглеждат 4500 свине, които ще бъдат евтаназирани. Местните поданици обаче не са съгласни с определения терен, където ще бъдат загробени животните.

Русе

След като вирусът завладя и свинефермата в Караманово, багери започнаха да копаят край селото яма, в която ще бъдат загробени инфектираните животни. Хората обаче спрели машините, тъй като не са съгласни с определената площадка. Те са обезпокоени, че тя ще бъде наоколо до чешма с изворна вода.
Людмил Борисов - овчар: При проливни дъждове, водата всичката идва тук. Може да се болести несъмнено.Димитър Анчев, овчар: Всеки се тормози, доста ясно. И аз пия от тая вода. Дано да не е тук.Бисер Блажев, кмет на с. Караманово: Хората се притесняват, че ще бъде инфектирано. От тази чешма пият съвсем всички животни от селото. Поради недоволството на хората сега ние намерихме ново място, което е на към 6 км от селото, където ще бъдат загробени, само че просто ни би трябвало ден-два да може да се съгласува с всички институции.
От регионалната дирекция на Агенцията по сигурност на храните в Русе обаче обявиха, че сегашния терен към този момент е координиран с всички институции, след оглед на комисия. Затова площадката няма да бъде заменена, а от на следващия ден със съдействието на притежателя на свинефермата стартира евтаназията на прасетата. Това е четвъртият индустриален свинекомплекс в русенско, в който взетите контролни проби от животните, се оказват позитивни. Заради заболяването в региона е въведена 10-километрова наблюдателна зона, в която попадат 12 села от русенска и великотърновска област.
 Какви са загубите на свинекомплексите в Русенско? Какви са загубите на свинекомплексите в Русенско?
Трите свинекомплека в Русенско чакат милион и половина лв. обезщетения за загробването на животните и за стерилизация. Сумата е заложена в социална...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР