Още един от най-разпознаваемите норвежки спортисти след биатлониста Оле Ейнар

...
Още един от най-разпознаваемите норвежки спортисти след биатлониста Оле Ейнар
Коментари Харесай


Още един от най-разпознаваемите норвежки спортисти след биатлониста Оле Ейнар Бьорндален може да пропусне зимната олимпиада в Пьонгчанг, която започва на 9 февруари. Участието на легендата в ски бягането Петер Нортхуг е под страшна въпросителна.

Двукратният олимпийски и 13-кратен международен първенец е болен и може да не успее да вземе присъединяване в старта за Световната купа в Планица, Словения. Това е и последната опция за легендата да покрие квалификационната норма за присъединяване на игрите. Той надали може да разчита на треньорско решение да бъде включен, тъй като в тази ситуация с Бьорндален се видя, че преди всичко беше подложен спортния принцип.

Треньорът на Нортхуг Стиг Рюне Квеен отхвърли да се ангажира с прогноза дали състезателят ще се възвърне и ще взе участие в Планица. Спортният шеф на националния тим на Норвегия Видар Лефсус преди време съобщи, че има опция Нортхуг да бъде включен в поръчката за ПьонгЧанг 2018 с треньорско решение, само че в този момент сподели единствено, че е мъчно да се реши какво ще стане.

Без Бьорндален и Нортхуг Норвегия несъмнено губи освен двама от най-опитните си състезатели в зимните спортове, само че и от имиджова позиция.

Шефът на интернационалния съюз по биатлон Андерс Бесерберг също желае да види Бьорндален на олимпиадата. Той е лобирал пред МОК за включването на игрите с нещо като покана за заслуги.

" Имахме дълъг диалог. Интересуваше ме дали МОК има процедура да дава " уайлд кард " на състезатели, както вършим ние в биатлона за представители на страни без квоти. Оказа се, че е безусловно невероятно. Самият Томас Бах е доста наскърбен. Според мен казусът би се решил, в случай че Бьорндален беше включен като запаса в щафетата.

Той не просто го заслужава поради името си, а съгласно мен на процедура си завоюва и мястото. Бях в Хохфилцен, гледах го и няма подозрение, че той е на равнището на останалите и е към момента великолепен скиор. Инициативата за диалога с Бах беше моя. С Бьорндален се познаваме от 15 години и в никакъв случай не ме е молил за нищо ", споделя Бесерберг.

Според него казусът този път се е породил поради системата за подготовка. През годините Бьорндален по този начин е програмирал подготовката си, че да е във върхова форма на значимото съревнование, а в този момент не е отчел, че ще би трябвало да се бори и с квалификационни правила.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР