Още един малтийски министър подаде оставка, след като в пресата

...
Още един малтийски министър подаде оставка, след като в пресата
Коментари Харесай

Пореден министър подаде оставка по случая Дафне Галиция

Още един малтийски министър подаде оставка, откакто в пресата се появи информация за връзки сред брачна половинка ѝ и индивидът, възнамерявал убийството на проверяващата журналистка Дафне Галиция.
Галиция беше взривена в колата си през октомври 2017 година, което провокира дълготрайно следствие и политически разтърсвания на Средиземноморския остров, в това число оставката на премиера Джоузеф Мускат.
Последният член на държавното управление, подал оставка, е адвокатката Джъстин Каруана, която беше министър, отговарящ за дребния остров Гозо.
Според вестник The Sunday Times of Malta брачният партньор ѝ, някогашният асистент комисар на полицията Силвио Валета, отпътувал за Лондон, с цел да гледа футболен мач с предприемача Йорген Фенек през септември 2018 година, когато Фенек към този момент е обект на следствието.
" Подавам оставката си като министър с неотложно деяние предвид на оповестената история в пресата, макар че нямам връзка с обстоятелствата ", написа напускащият министър в писмо, част от което държавното управление разгласява в понеделник.
Валета твърди, че че не е знаел, че Фенек е обвинен, когато са пътували. Полицейският началник беше водещият следовател в следствието на убийството, само че беше отхвърлен от случая в средата на 2018 година поради спор на ползи. През предходната година той напусна полицията.
" Никога не съм правил нищо неприятно и сигурно в никакъв случай не бих отишъл в чужбина с никого, за който бих си помислил или за който се знае, че е разследван ", сподели някогашният полицейски началник.
Фенек, един от най-богатите мъже на Малта, които са свързани с държавното управление, беше упрекнат в съучастничество в ликвидиране предходната година. Полицията го счита за основният гарант на убийството на журналистката. Той отхвърля.
Оттеглилият се министър Каруана, която няма общо с журналистката, беше назначена от някогашния министър председател Джоузеф Мускат през 2017 година и доказана от новия министър председател Робърт Абела предходната седмица.
" Винаги съм работила с оптималната уместност. Моля единствено да ми бъде разрешено да пазя името си в полза на децата ми ", прибавя тя в писмото си.
Различни други чиновници от държавното управление на Мускат също подадоха оставки по време на политическата стихия поради убийството, до момента в който шефът на полицията напусна поста си преди няколко дни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР