Още един българин ще щурмува тази година хималайския връх Шиша

...
Още един българин ще щурмува тази година хималайския връх Шиша
Коментари Харесай

Втори българин атакува връх Шиша Пангма

Още един българин ще щурмува тази година хималайския връх Шиша Пангма откакто алпинистът Боян Петров остана в планината, заяви БНР. Владимир Павлов желае да изкачи осемхилядника без спомагателен О2.

36-годишният Павлов ще направи опит да се спусне от върха със сноуборд. Това би го трансформирало в първия човек в света, който кара сноуборд от този връх . Павлов ще бъде и първият българин, който се спуска със сноуборд от над 8000 метра височина .

 Прекратиха избавителната интервенция за Боян Петров
Прекратиха избавителната интервенция за Боян Петров

Екипът на Боян: Всичко допустимо е направено

Той има повече от 20 години опит в планинарството и рисковия сноуборд. През 2016 година Владимир Павлов изкачва и спуска със сноуборд най-високия връх на Близкия изток - Дамаванд (5671м.) в Иран . През 2017 година направи първото българско сноуборд втурване от над 7000 метра - от връх Ленин в Киргизстан.

Очаква да замине в края на август, а през септември да се аклиматизира и да изкачи върха най-късно при започване на октомври . Ще се движи с комерсиална експедиция, в взаимозависимост с въжета. Вероятно за спускането ще бъде самичък.

Освен обичайния багаж за нанагорнище от планинар, Павлов ще носи и ръб, който тежи над 5 кг. Той е трябвало да приспособи обувките си, които са за каране на сноуборд, с цел да се катери с тях. Остава да откри и спонсори - към 17 хиляди евро - нещо проблематично след нещастието с алпиниста Боян Петров.

Пред публичното радио Владимир изясни, че това е деликатна тематика за планинарските среди , а и за българското общество като цяло. " Аз съм го избрал доста преди този момент . Това е мой проект, който съм оповестил още предходната година. Дори с Боян сме го обсъждали. Той и фотоси трябваше да донесе от там - за жалост няма в никакъв случай да стигнат до мен... ", описа Павлов. Той не се усеща обезверен откакто Боян Петров изчезна под връх Шиша Пангма.

Павлов изясни, че ще бъде непрекъснато в група. " С годините човек желае от ден на ден и повече, както във всеки различен аспект на живота. Но без да рискува, човек няма по какъв начин да успее . Такива неща ти демонстрират, че действително в света няма граници, а ние сами си ги слагаме ", добави Владимир Павлов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР