Още един алпинист е починал след изкачването на връх Еверест,

...
Още един алпинист е починал след изкачването на връх Еверест,
Коментари Харесай

11 са вече жертвите край Еверест

Още един планинар е умрял след изкачването на връх Еверест, с което броят на жертвите през сегашния катерачески сезон доближава 11 души, оповестяват международните информационни организации.

Жертвата е 62-годишният американски юрист Кристофър Джон Кулиш, който е умрял през вчерашния ден, откакто се е добрал до върха от непалската страна на планината, посочи Мийра Ачария, която е шеф на департамента по туризъм на Непал.

Докато е слизал от върха, той е бил мощен и безвредно е стигнал до към 7 900 метра понеделник вечерта, преди ненадейно да почине, посочи тя. Причината за гибелта е незнайна.

Допълва се, че австралийски планинар е бил избавен от тибетски алпийски експерти, откакто е бил открит в безсъзнание на северните скатове на върха.

Повечето смъртни случаи на Еверест през тази година се дължат на безсилие и отмалялост, влошени поради претъпкания от хора маршрут към и от върха, което довежда до закъснение. Краткият сезон за катерене завършва този месец.

Маршрутът, който минава през Южната седловина, е проправен за първи път от новозеландеца сър Едмънд Хилъри и непалския шерп Тензинг Норгей през 1953 година.

Около 5000 души до момента са се изкачили на връх Еверест и към 300 са починали по скатовете му.

Двама катерачи също е доказано, че са мъртви от тибетската страна на планината в сегашния катарачески сезон.

На рекордните 381 катерачи е било разрешено да изкачат върха от непалската страна на планината. Около 130 други са изкачили Еверест от северната страна на планината в Тибет.

Неназованият австралиец е изпитал здравни проблеми на височина от 7500 метра, откакто е бил открит в сряда от четиричленен планински избавителен екип, който завръщал от ремонтни работи, прецизира China Daily.

Екипът е употребявал тибетски крепък, с цел да реалокира потърпевшия катерач в базовия лагер. Той е бил откаран в болница в непалската столица Катманду, където положението му се е подобрило.

Министерството на външните работи и търговията на Австралия дава консулска помощ на мъжа. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР