Още две нови огнища на африканска чума при домашни свине

...
Още две нови огнища на африканска чума при домашни свине
Коментари Харесай

2 нови огнища на свинска чума в Монтана, нови случаи в Пловдив и Разград

Още две нови огнища на африканска чума при домашни прасета в област Монтана и два случая при диви свине за първи път са открити в областите Пловдив и Разград, оповестиха от БАБХ.
Служители на българската организация по сигурност на храните (БАБХ) откриха случаи на свинска чума в квартал " Младеново ", град Лом - 11 прасета и в село Ковачица, община Лом - 7 прасета, прецизират от организацията.
Пробите са доказани като позитивни за вируса на Африканска чума по свинете (АЧС) от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София. Това е станало през днешния ден, 31 юли. Пробите са взети на 24 юли 2019 година
Предстои евтаназия на животните и неутрализиране в засегнатия обект, както и при свинете в рисковата зона с неразбираем здравен статус и генезис, при съблюдаване на нормативните условия.
Около новите огнища има 3-километрови защитни и 10-километрови надзорна зони. Аналогично на към този момент подхванатите ограничения при предходните установени огнища, в основаните зони на ограничаване в засегнатите области се организира засилен клиничен и лабораторен контрол.
Установени са и нови случаи на Африканска чума при 2 диви свине, които са отстреляни в заграждение в община Куклен, област Пловдив. Открити са и умрели 6 диви прасета в ловно стопанство " Воден ", област Разград.
От организацията по храните още веднъж приканиха стопаните да заколят незабавно своите прасета в задните дворове и да готвят дълго месото.
Припомняме, че през днешния ден е крайният период, в който стопаните от Северна България в зоните към свинекомплекси би трябвало да умъртвят прасетата си си непринудено. За Южна България този период изтича на 2 август. Ако мярката не бъде изпълнена, управляващите ще подхващат наложително евтаназиване на домашните свине в тези зони.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР