Още две компании кандидатстват за Национален доставчик на услуги (НДУ).

...
Още две компании кандидатстват за Национален доставчик на услуги (НДУ).
Коментари Харесай

Още две компании кандидатстват да събират пътни такси

Още две компании аплайват за Национален снабдител на услуги (НДУ). Те желаят да партнират на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) в събирането на пътни такси , оповестиха от АПИ.

С решение на Управителния съвет на АПИ от 16 май 2019 година в Регистъра на НДУ на уеб страницата www.bgtoll.bg е вписан " Конкорд Смарт Инфраструктура " АД. Фирмата желае да продава електронни винетки, както и маршрутни карти и бордови устройства при старта на комерсиалната употреба на тол системата . След инспекция сдружението УС на АПИ е решил, че може да се подпише контракт.

На 4 юни 2019 година заявление за регистрация е подал и четвърти претендент за НДУ - " Иком " ООД. Към момента се ревизира дали сдружението дава отговор на изискванията и по-късно да се впише в регистъра. Дружеството е декларирало предпочитание да партнира на АПИ единствено в събирането на тол такси .

По информация на пътната организация записаният от тях втори Национален снабдител на услуги " Телетол " АД , няма да има опция да продава електронни винетки. Причината - липса на оперативна съгласуемост на база интерфейс с Електронната система за събиране на пътни такси . Договорът с тях бе подписан на 14 май 2019 година Дружеството имаше 10 дни, с цел да откри съгласуемост на база интерфейс и договорът да влезе в действие.

От " Телетол " изпратили писмо до АПИ за " обезпечаване на техническо решение за лична сметка, което съставлява непрестанен канал за покриване на гореописаните условия ". Това всъщност значи напълно нова технология, която няма нищо общо с осъществяването на условията от Общите условия за обезпечаване на техническа съгласуемост на оборудването на НДУ с Елекронната система за събиране на пътни такси, пишат от АПИ.

Според тях препоръчаното е опит за пренаписване на Общите условия и контракта. " Ако то бъде признато, това би довело до отрицателно засягане на сигурността на Електронната система на АПИ, а от там и на националните ползи, които тази система следва да подсигурява посредством вярната й и сигурна употреба ", стимулират се от пътната организация.

Договорът с " Телетол " АД е преустановен на 19 юни 2019 година Същевременно сдружението остава в регистъра на Националните снабдители на услуги и в случай че на по-късен стадий реализира сполучлива оперативна интеграция с интерфейса на централната система при въвеждане в комерсиална употреба на тол системата. То ще може да партнира на АПИ в събирането на тол такси.

Съгласно Общите условия процедурата за вписване на НДУ включва три стадия. Първият е регистриране в Регистъра на Националните снабдители на услуги на уеб страницата www.bgtoll.bg. Вторият - контракт сред Агенция " Пътна инфраструктура " и претендента . Третият стадий е влизане в действие на този контракт след доказване на оперативна съгласуемост на база интерфейс с електронната система на АПИ.

До момента само " Интелигентни трафик системи " АД е завършила сполучливо цялата процедура за вписване на Национален снабдител на услуги за продажба на електронни винетки и тол-такси, твърдят от АПИ.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР