Още две държави са премахнати от „черния“ списък на Европейския

Още две държави са премахнати от „черния“ списък на Европейския ...

Още две държави отпадат от черния списък на ЕС с данъчните убежища.


Още две държави са премахнати от „черния“ списък на Европейския съюз (ЕС) с данъчни убежища, които не желаят да „изсветлят“ политиките си за привличане на финансови средства, съобщават от пресслужбата на Съвета на ЕС.

От списъка се изключват Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Маршаловите острови.

Според Брюксел двете страни са приели необходимите реформи за изпълнение на поетите от тях ангажименти за подобряване до края на 2018 г. на рамките им за данъчната политика чрез въвеждане на изисквания за икономическа същност, посочва се в съобщението.

ОАЕ вече спазват всички ангажименти за сътрудничество в областта на данъчното облагане и могат да бъдат премахнати от списъка. Маршаловите острови ще бъдат преместени от приложение I към заключенията в приложение II, тъй като ангажиментите на държавата във връзка с обмена на информация при поискване продължават да бъдат наблюдавани от Съвета на ЕС. Брюксел ще преосмисли позицията си след публикуването на резултатите от прегледа на Световния форум на ОИСР за прозрачност и обмен на информация.

Така в „черния“ списък на данъчните убежища, които не са заявили желание за реформи и повече прозрачност, остават Американска Самоа, Белиз, Фиджи, Гуам, Оман, Самоа, Тринидад и Тобаго, Американските Вирджински острови и Вануату.

В съобщението се допълва, че Албания, Коста Рика, Мавриций, Сърбия и Швейцария – държави, които първоначално влизаха в списъка с данъчните убежища, но решиха да съдействат на европейските власти и да гарантират повече прозрачност, са изпълнили преди крайния срок всички необходими реформи за спазване на принципите на ЕС на доброто управление в областта на данъчното облагане.

Тези страни ще отпаднат и от държавите, включени в списъка за наблюдение.

ЕС има три критерия, като юрисдикциите трябва да спазват два от тях, за да се счита, че гарантират данъчна прозрачност: пpoзpaчнocт в cфepaтa нa дaнъчнoтo oблaгaнe, дoбpo yпpaвлeниe и peaлнa cтoпaнcĸa дeйнocт.

Що се отнася до САЩ, които също бяха в списъка с данъчните убежища, Съветът вече счита, че мрежата от споразумения за обмен на информация е достатъчно широка, за да обхване всички държави членки на ЕС, което на практика позволява както обмен на информация при поискване, така и автоматичен обмен на информация в съответствие с международните стандарти и съответните нужди на двете страни. 

Източник: investor.bg