Още двама кандидати за Национален доставчик на услуги (НДУ) искат

...
Още двама кандидати за Национален доставчик на услуги (НДУ) искат
Коментари Харесай

Още две компании искат да събират пътни такси, докато АПИ отстрани Телетол

Още двама претенденти за Национален снабдител на услуги (НДУ) желаят да партнират на Агенция „ Пътна инфраструктура ” (АПИ) в събирането на пътни такси. Това оповестиха от пресцентъра на Агенцията.
Става ясно, че с решение на Управителния съвет на АПИ от 16 май 2019 година в Регистъра на НДУ на уеб страницата www.bgtoll.bg е вписан „ Конкорд Смарт Инфраструктура ” АД, който желае да продава електронни винетки, както и маршрутни карти и бордови устройства при старта на комерсиалната употреба на тол системата. Дружеството е минало инспекция всъщност дали дава отговор на условията и към този момент има решение на Управителния съвет на АПИ за сключване на контракт.
На 4 юни 2019 година заявление за регистрация е подал и четвърти претендент за НДУ – „ Иком “ ООД, който към момента е в първия стадий на процедурата – да се откри дали дава отговор на изискванията и едвам тогава да се впише в регистъра. Дружеството е декларирало предпочитание да партнира на АПИ единствено в събирането на тол такси.
Регистрираният от АПИ втори Национален снабдител на услуги, с който беше подписан контракт на 14 май 2019 година – „ Телетол ” АД, няма да има опция да продава електронни винетки, защото не реализира оперативна съгласуемост на база интерфейс с Електронната система за събиране на пътни такси . Съгласно Общите условия за вписване на НДУ, сдружението имаше 10 дни, с цел да откри съгласуемост на база интерфейс и договорът да влезе в действие.
На 4 юни 2019 година в АПИ е получен отговор от представляващия “Телетол ” АД Мартин Димитров, в който той предлага “осигуряване на техническо решение за лична сметка, което съставлява непрестанен канал за покриване на гореописаните условия ”. Това всъщност значи напълно нова технология, която няма нищо общо с осъществяването на условията от Общите условия за обезпечаване на техническа съгласуемост на оборудването на НДУ с Елекронната система за събиране на пътни такси.
Предложеното от “Телетол ” АД съставлява съществено несъблюдение на Договора от 14 май 2019 година и опит за пренаписване на Общите условия и контракта. Ако то бъде признато, това би довело до отрицателно засягане на сигурността на Електронната система на АПИ, а от там и на националните ползи, които тази система следва да подсигурява посредством вярната ѝ и сигурна употреба.
Поради непостигане на изискваната в Общите условия оперативна съгласуемост, със свое решение от 19 юни 2019 година Управителният съвет на Пътната организация приключи контракта на “Телетол ” АД. Дружеството остава в регистъра на Националните снабдители на услуги и в случай че на по-късен стадий реализира сполучлива оперативна интеграция с интерфейса на централната система при въвеждане в комерсиална употреба на тол системата, ще може да партнира на АПИ в събирането на тол такси.
Съгласно Общите условия процедурата за вписване на НДУ включва три стадия – първият приключва с регистриране в Регистъра на Националните снабдители на услуги на уеб страницата www.bgtoll.bg. Втора фаза приключва с контракт сред Агенция “Пътна инфраструктура ” и претендента. Процедурата завършва с трети стадий - влизане в действие на този контракт след доказване на оперативна съгласуемост на база интерфейс с електронната система на АПИ.
До момента само “Интелигентни трафик системи ” АД е завършила сполучливо цялата процедура за вписване на Национален снабдител на услуги за продажба на електронни винетки и тол, прецизират още от АПИ.

" Телетол " АД е основано на 22 февруари 2019 година с капитал от 50 000 лева То разрабова, внедрява и ръководи програмен продукт, услуги и системи за електронно отчитане и събиране на пътни такси, и дава механически решения за цялостната инфраструктура. Акционери в сдружението са " Нованор " (70%) и " Инфосистемс интернешънъл " ЕАД (30%).
" Нованор " е стартъп компания, която поражда благодарение на фонда " Илевън ". Софтуерната компания развива и показва на пазара платформи за интелигентни транспортни решения. Работят както за частния, по този начин и за държавния и общински бранш.
Собственици на компанията са Лиляна Деянова и Мартин Димитров. Двамата бяха ангажирани и с създаването на мобилното приложение LIMA на Пътната организация, което дава настояща информация за пътната конюнктура в страната. Имат и създадено приложение CIVI, посредством което оказват напън върху общините да си правят работата. Реализирали са и пътни планове в американския щат Мичиган, в който още веднъж посредством мобилно приложение замерват неравностите по пътя. Работят и по други планове в Съединени американски щати.
Лиляна Деянова е ръководител на съвета на шефовете на " Телетол " АД, а Мартин Димитров съставлява сдружението, съгласно Търговския указател. По-интересен е миноритарния акционер в " Телетол " – " Инфосистемс интернешънъл " ЕАД. Не е ясно кой стои зад това сдружение.
" Инфосистемс интернешънъл " е благосъстоятелност на " Информикс груп ", зад която пък стои кипърската офшорка " МГ Октагон инвестмънтс ". Тя е притежател на няколко компании в България, които постоянно печелят поръчки, част от тях финансирани и с евросредства. Например, до неотдавна бяха в консорциум обвързван с ремонта на пътища в София, в различен за доставка на електронните табла по спирките, както и в трети за събиране на таксите от синята зона на София с SMS.
Подозренията на участници в тези търгове е, че зад мистериозната кипърска офшорка стоят хора от ръководещата партия ГЕРБ . Те недоумяват по какъв начин при съществуването на закон против офшорките, компанията продължава да печели поръчки и то с еврофинансиране. В сдружението " Телетол ", " Инфосистемс интернешънъл " се съставлява от Калоян Бойков Крумов.
В тематиката по-рано се намеси и Българска социалистическа партия. Припомнете си какво споделиха от левицата тук.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР