Още" дупки" лъсват в документацията за АМ "Хемус", предоставена от

...
Още" дупки" лъсват в документацията за АМ "Хемус", предоставена от
Коментари Харесай

„Автомагистрали“ е скрила още документи от Сметната палата

Още " дупки " лъсват в документите за Автомагистрала "Хемус ", предоставена от скандалното държавно сдружение „ Авгомагистрали “ на Сметната палата. Одиторите са получили единствено спомагателните съглашения към серия от контракти за построяването на обособени сектори от автомагистралата, само че не и главните договори. Първоначалните контракти не са предоставени и на в. „ Сега “, откакто спечелихме в съда дело по Закона за достъп до общестена информация. Отсъствието на цялостната информация не дава опция да се проследят значими промени в връзките сред държавното сдружение и контрагентите му, както и основни връзки в реализирането на схемата със строителството на автомагистралата. Строителството на Автомагистрала "Хемус " се проверява поради серия от нарушавания на Закона за публичните поръчки и съмнения за източване на стотици милиони левове обществени средства и укриване на налози.
Пропускът на държавното сдружение „ Автомагистрали “ да даде всички документи на Сметната палата проличава ясно от номерацията на договорите, предоставени на инспекторите. Така да вземем за пример в одита е включен договорът с външен реализатор „ Автомагистрали Хемус “ с номерация Д-200-1 от 27 септември, 2019 година за прилагане на транспортни средства, съоръжение и доставка на материали за 55 млн. лева Същият контракт Д-200-1 е възложен и на вестник „ Сега “. От текста му излиза наяве, че той в действителност е в допълнение съглашение към рамков контракт, подписан на 18 юли 2019 година, с номер Д-200. „ Сега “ също като Сметната палата не разполага с главния контракт.
Сходна е картината с контракт Д-194-1 с „ Хидрострой “ от 27 септември 2019, който е анекс към рамков контракт Д-194 от 17 юли 2019 година, с контракт Д-217-1 с „ ПСТ Груп “ (оригиналният контракт е Д-217), контракт с „ Инжстройинженеринг “ с номерация Д-197-1, който е с изначален контракт Д-197, и така нататък
Не е ясно има ли разлики в предоставените на Сметната палата и „ Сега “ контракти и първичните рамкови контракти, подписани със съответните компании. Надали обаче отсъствието на тези контракти е инцидентно. Отново от самия отчет на Сметната палата проличава, че при други контракти отвън самото строителство от „ Автомагистрали “ са дали цялостния пакет документи – а освен спомагателните съглашения. Като подобен образец може да се уточни договорът с компания „ Юпитер О5 “ ООД за доставка на пътни знаци и маркировка, за който сдружението е дало и първичен контракт, и промени – надлежно контракти Д-120 и Д-120-1.
Както „ Сега “ писа, има и контракти, които не просто са предоставени отчасти на палатата, а напълно отсъстват. От сдружението се оправдаха, че по тях не били правени заплащания.
Остава тайнственост и има ли връзка и каква е тя сред подписаните рамкови контракти през 2019 година и серия от рамкови контракти за същата активност, подписани през 2018 година, директно преди отпущането на парите. Голяма част от компаниите с подписани контракти през 2019 година попадат като сътрудници на държавната „ Автомагистрали “ още през 2018 година, преди въобще да се знае, че ще има пари за автомагистрала „ Хемус “. Така да вземем за пример компания „ ПСТ Груп “ с контракт от 2019 за наем на машинизация и съоръжение и доставка на материали за създаване на сектори от „ Хемус “ има три рамкови контракта със подобен предмет от ноември, 2018 – месец, преди отпущането на парите за създаване на автомагистралата. С три рамкови контракти от ноември, 2018 е и „ Инжстройинженеринг “, който в следствие фигирури през 2019 с контракт за наем на машинизация и доставка на материали за 37 млн. лева, както и други сдружения. Както „ Сега “ писа, рамковите контракти от ноември, 2018 година са сключвани с претекс подготовка на сдружението за разширение на активността и доста комфортно са се оказали основни в решението месец по-късно дали държавното сдружения „ Автомагистрали “ има потенциал да се оправи с активността.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР