Още доста години операторите ще имат нужда от не-възобновяеми източници

...
Още доста години операторите ще имат нужда от не-възобновяеми източници
Коментари Харесай

Ерата на 5G: електро- и телеком мрежите се сливат

Още много години операторите ще имат потребност от не-възобновяеми източници на сила, като да вземем за пример дизеловите генератори, които се употребяват за запазване на електрозахранването

При 5G мрежите няма да е възможно даже момент спиране на действието на която и да е клетка (снимка: CCO Public Domain)

Преходът към пето потомство телекомуникационни мрежи ще изисква доста повече сила за зареждане на информационните уреди – наклонност, която ще се развива на фона на световния преход към възобновима сила, намаляването на енергопотреблението и „ смарт-грид “ системите. Това изправя операторите пред предизвикателство – да отговорят на възходящата потребност от сила с понижаване на потреблението й.

Ориентирането към възобновими енергийни източници е една от стъпките в тази посока. Въпреки това още дълго време операторите ще разчитат на не-възобновяема и не-чиста сила, защото би трябвало да подсигуряват непрекъсваемостта на услугите си.

В търсене на енергийна успеваемост

Всички оператори имат отговорността да работят за опазването на климата на земята, защото неговото изменение визира директно активността им – наводнения, урагани и други бедствия водят до увреждане на телеком услугите. Около това мнение се сплотиха участниците в уеб-семинара „ Да станем по-зелени с 5G ”, проведен от GSMA, в който гостуваха Деклан Фрийл – CTO на Aspire Technology, Фейзал Зиа – старши планов управител в GSMA, Киърън Форде – управител в Eаton, Джон Тийсдейл – старши управител във Vodafone UK.

Изменението на климата задължава операторите да работят интензивно за опазването на природата, безапелационни бяха топ-мениджърите. Освен това пестенето на сила е въпрос и на понижаване на разноските, т.е. има стопански аргументи да се работи в тази посока.

Големите условия на 5G

Задачата ще е сложна, като се има поради, че новото потомство мрежи ще изисква доста повече съставни елементи в клетъчните мрежи. Наличието на доста повече данни за транспорт е предизвикателство. Според някои от специалистите обаче, по едно и също време с това ще се върви към понижаване на потреблението на сила за преноса на единица данни: в границите на няколко години светът ще стане очевидец на прехода от 20Kbps/J към 20 Mbps/J, обявиха участниците в уебинара.

За да се реализира всичко това, сега операторите изпитват разнообразни технологии и подходи. Един от образците за това е AT&T, която има месечен разход за електрическа енергия в размер на към 1 милиарда $ и сега извършва 70 хиляди енергийни плана.

Сливане на мрежите

Все по-голяма роля за понижаване на енергопотреблението ще имат технологиите с изкуствен интелект като разбора на трафика на данни и прогнозиране на потреблението. Същото прочее се случва и в света на електроенергийните мрежи. Постепенно двете ще се синхронизират и ще се преплетат дотам, че може да се приказва даже за сливане на телекомуникационните и електрическите мрежи, подчертаха участниците в срещата на GSMA.

Според тях, с цел да се случи това, са нужни три стъпки:

Вече всички огромни телекомуникационни оператори имат свои „ енергийни екипи “, чиято работа е съсредоточена върху енергийната успеваемост, интеграцията на ВЕИ, подсигуряване на енергийни запаси за възходящия трафик.

Все повече контракти за изкупуване

Предвид повишаването на броя на съставените елементи в бъдещите мрежи от пето потомство мнозина биха помислили, че операторите ще се постараят всяка станция да бъде оборудвана със съответни ВЕИ мощности. Това обаче не е най-хубавото решение, съгласно експертите. Те са на мнение, че няма да се работи в посока 100% генерация на мястото на потреблението, а вместо това ще се подписват от ден на ден съглашения за потребление на 100% чиста електрическа енергия от оператори на ВЕИ ферми.

Въпреки всичко още много години операторите ще имат потребност от не-възобновяеми източници на сила, като да вземем за пример дизеловите генератори, които се употребяват за запазване на електрозахранването. Мрежите от пето потомство ще придвижват данните на приложения, които ще са сериозни за доста области от живота – да вземем за пример ръководството на самостоятелните коли – по тази причина не е възможно даже момент спиране на действието на която и да е клетка в мрежите.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР