Още докато пътуват към адрес по сигнал за домашно насилие,

...
Още докато пътуват към адрес по сигнал за домашно насилие,
Коментари Харесай

Нисък, среден или висок: Рискът за жертвите на домашно насилие

Още до момента в който пътуват към адрес по сигнал за домашно принуждение, полицейските чиновници ще могат да схванат дали става дума за нов случай или за следващия и други данни, които да са им потребни в съответния проблем.

Това ще е допустимо в средата на идната година, когато би трябвало да проработи нова осведомителна система. С нея полицията в цялата страна ще има достъп до информация за всеки случай на домашно принуждение. В момента Министерство на вътрешните работи няма автоматизирана система и събира данните от районните полицейски ръководства. Новата система се разбработва по план.

Още до момента в който пътуват към адреса, полицейските чиновници ще могат да създадат информация в системата дали причинителят е имал предходни сходни прояви, дали има издадена заповед за отбрана, какъв брой такива заповеди са издадени и има ли предходни регистрирани случаи на експанзия сред насилника и жертвата, описа пред " Дневник " контрольор Зорница Шуманова, народен координатор по лиция на домашното принуждение в Главна дирекция " Национална полиция ".

" За нас това е доста значимо, с цел да можем да проследим цялата история на всеки случай на домашно принуждение. Тази система ще може да наблюдава и тестваните и посетени сигнали за домашно принуждение, без значение дали жертвите са поискали и дали съдилищата са издали заповеди за отбрана ", изясни Шуманова.

Тече и образование на полицейски чиновници, които ще работят с жертви на принуждение. По плана се планува и въвеждане на специфичен логаритъм за оценка на риска.

Разработена е анкета с съответни въпроси, които полицейските чиновници ще задават на потърпевшите при първичен и следващ сигнал. Според отговорите ще бъде определяна степента на риск за всяка жертва на принуждение като той може да бъде невисок, междинен или висок .

Задаването на общоприети въпроси ще избегне субективния фактор при преценка на полицейските чиновници, а към служителите на реда ще има и рекомендации за съответни следващи дейности за всяка от посочените степени на риск.

До година би трябвало да проработи народен указател на жертви и насилници

С измененията в Закона за отбрана от домашно принуждение, гласувани на 21 юли, се вкарва и Национален указател, какъвто в България не съществува. До края на октомври държавното управление би трябвало да дефинира ръководител на Националния съвет за предварителна защита и отбрана от домашното принуждение, а самият указател да е подготвен до една година. Той би трябвало да сплоти както полицейските регистри, по този начин и тези на други ведомства - Министерството на труда и обществената политика, Министерството на правораздаването и Министерството на образованието, данните от спешните центрове и неправителствени организации.

" За мен персонално като народен координатор най-вече ще помогне в действителност основаването на Координационния механизъм за взаимоотношение. Този координационен механизъм е извънредно значим дружно с националния указател, в който всяка институция ще може да види и да наблюдава всеки един случай, всяка една жертва или всеки един причинител. В момента няма по какъв начин това да се случи ", разяснява още Шуманова.

Тя даде и образец - в спешните центрове има жертви на домашно принуждение, които са потърсили помощ и поддръжка там, само че не са алармирали в полицията да вземем за пример. Министерство на вътрешните работи ще може да ревизира кои жертви в кой спешен център са настанени.

" На процедура досега за случаите на домашно принуждение в България се работеше на парче от всяка институция поотделно, без този координационен орган. С неговото основаване ще може да проследим всичко - от признатия и посетен сигнал на съответен адрес до това дали е издадена заповед за незабавна отбрана, дали жертвата е настанена в спешен център, къде се намира, употребила ли е безвъзмездна правна помощ, има ли данни причинителят да се е поправил. Ще може да се види дали превантивните дейности, които са първата стъпка, са изпълнени от полицейските органи или от обществените служащи и дали това е дало резултат, с цел да можем да проследим цялата история на насилието ", изясни още Шуманова.

" Най-важното от всичко е да се приключи това принуждение. Защото домашното принуждение е подчинено на власт и надзор, на цялостна доминация и то става доста постепенно. Домашното принуждение не се усеща след първия пестник. То е на правилото на врящата жаба - в случай че я сложим в котел с вряща вода, тя незабавно ще изскочи, само че в случай че затопляме водата последователно, ще я сварим. Много мъчно се работи с този феномен домашно принуждение и е доста, доста мъчно самите жертви да се разпознаят като жертви ", споделя Зорница Шуманова,

Алгоритъмът за оценка на риска ще даде и канара, по която полицейският чиновник ще реши дали дадената жертва е с по-нисък, в междинен или във висок риск от домашно принуждение и по отношение на това в коя канара се намира тази жертва, Министерство на вътрешните работи ще предприеме разнообразни стъпки.

По основаването на този логаритъм работи междуведомствена група, която включва 25 държавни чиновници от разнообразни министерства и ведомства - представители на прокуратурата, на съдилищата в страната, на Министерство на труда и обществената политика, на Държавна организация " Закрила на детето ", вземат участие и няколко районни координатора по линия на домашното принуждение, описа Шуманова.

Целта е до 29 септември да бъдат основани нови методически инструкции за дейностите на полицейските органи по осъществяване на Закона за отбрана от домашно принуждение като тези инструкции ще бъдат съобразени и с последните ремонти.

В тези инструкции ще бъде ясно написано какво тъкмо се случва от подаването на сигнала на незабавния телефон 112 до какви стъпки ще подхващат полицейските чиновници.

Съгласно методическите инструкции, които работят сега, полицейските чиновници са задължени да разделят жертвата от причинителя, да поговорят и с двамата и в случай че преценяват, че в действителност се касае за осъществено домашно принуждение, те могат да задържат причинителя в границите на 24 часа, уточни националният координатор по лиция на домашното принуждение. Полицейските чиновници са длъжни и да коментират правата на жертвата и да изясняват какви са разновидностите и какво би могла да направи, към кои институции да се обърне за помощ и подпомагане.
Шуманова изясни, че по-късно всичко е в ръцете на жертвата, защото потърпевшите неотложно могат да подадат молба по Закона за отбрана от домашното принуждение в съответния Районен съд. Районният съд може в границите на 24 часа да издаде заповед за незабавна отбрана. От практиката на полицията и прокуратурата обаче се вижда, че доста постоянно жертвите не желаят да спомагат на полицията. В доста случаи жертвите дават показания в полицията против насилника, само че по-късно се отхвърлят от тях - от позор, боязън или терзание.

 

В такива случаи, в случай че няма данни за осъществено закононарушение, полицията и прокуратурата няма по какъв начин да проверяват и да издигнат обвиняване, а причинителят се освобождава след 24 часа. В Министерство на вътрешните работи са записали случаи на 7-8 сигнала за домашно принуждение в едно семейство, подавани от жертвата или от съседи, само че жертвата отхвърля да спомага и да даде показания, а след първичния арест причинителят е освобождаван.

" Много от жертвите просто няма къде да отидат, крият казуса от околните си или се срамят. Има доста аргументи, които ги стопират от деяние ", добави Шуманова.

Домашното принуждение към този момент не стартира след третия път

Доскоро настоящия текст на Наказателния кодекс вкарваше " условие " за методичност на домашното принуждение (поне 3 пъти), с цел да бъде прието за такова. До края на юли действаше и дефиницията, написана в член 93, т. 31 от Наказателен кодекс като съгласно определението това е " закононарушение, което е предшествано от редовно практикуване на физическо, полово или психическо принуждение, слагане в икономическа взаимозависимост, наложително ограничение на персоналния живот, персоналната независимост и персоналните права ", а практиката демонстрира, че системността поражда на третия път.

Това значи, че първите два акта на принуждение до неотдавна не попадаха в обсега на Наказателния кодекс. Едва при трети път след него може да се търси наказателна отговорност на лицето, арестувано за такова принуждение.

С последните ремонти в Наказателния кодекс обаче член 93, т. 31 беше изменен и отпадна изискването за методичност. Новият текст споделя: " Престъплението е осъществено " в изискванията на домашно принуждение ", в случай че е осъществено посредством практикуване на физическо, полово или психическо принуждение, слагане в икономическа взаимозависимост, наложително ограничение на персоналния живот, персоналната независимост и персоналните права и е осъществено по отношение на прогресивен, низходящ, брачен партньор или някогашен брачен партньор, лице, от което има дете, лице, с което се намира или е било във фактическо съпружеско общуване, или лице, с което живеят или е живяло в едно домакинство. "

Ина Друмева,
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР