Още български болници скочиха срещу Здравната каса заради неплатени средства

...
Още български болници скочиха срещу Здравната каса заради неплатени средства
Коментари Харесай

Още болници скочиха срещу НЗОК, искат си 122-та млн., които им дължи

Още български лечебни заведения скочиха против Здравната каса поради неплатени средства от 3 години насам. Това става посредством публикувана декларация, подписана от Националното съдружие на частните лечебни заведения, Сдружението на общинските лечебни заведения в България и Българската болнична асоциация. Повод за недоволството им проектът НЗОК да погаси част от отговорностите си към лечебни заведения в Европа, лекували български пациенти, само че неналичието на такова решение за борчовете към лечебните заведения у нас. В декларацията, озаглавена " Ние също сме европейски лекари и работим в европейски лечебни заведения ", изпратена до президента, Народното събрание, премиера, Министерството на здравеопазването, омбудсмана и Българския лекарски съюз, те означават, че НЗОК дължи средства и на българските лечебни заведения за осъществено лекуване на български жители.

Общата сума е над 122.6 млн. лв., а дългът се натрупа още от 2015 година За предходната година не е платено лекуване на обща стойност 52 648 138 лв., за 2016-та - за 18 770 711 лв., а за 2015-та - за 51 187 000 лв.. " Общо за трите години НЗОК дължи за извършено лекуване на български жители – наложително здравноосигурени лица, в български лечебни заведения сумата от 122 605 849 лв., без да броим законната рента за просрочените заплащания ", се показва в декларацията.

" Обръщаме се към народните представители, когато прегледат въпроса със отговорностите на НЗОК към лечебни заведения в Европейския съюз, да вземат поради, че българските лечебни заведения са също европейски лечебни заведения, работещите при нас медици и лекуващите се при нас пациенти също са европейци. Нека, когато се взема решение за погашение на дължими суми да се мери с идентичен критерий и да се изплатят всички отговорности и към задграничните и към българските лечебни заведения. Обръщаме се към делегатите на изключителния събор на Българския лекарски съюз с предложение да прегледат въпроса с неизплатените от НЗОК средства за болнична помощ и да преценяват, дали решаването му да не бъде сложено, като изискване за сключване на новия НРД ", се показва в декларацията.

Увеличаване лимитирането на активността на българските лечебни заведения автоматизирано ще докара до увеличение броя на лекуващи се в чужбина български пациенти, заради неспособност да се лекуват в България, споделят още от недоволните лечебни заведения у нас. Според тях цените, на които те ще се лекуват в европейските лечебни заведения ще са няколкократно повишени и това завишение всички ние - българските данъкоплатци, ще би трябвало да платим. " Изразяваме още един път нашето изрично противоречие с политиките на лимитиране във всичките ѝ форми. Тези политики нарушават конкуренцията, спъват модернизацията и стопират развиването на българското опазване на здравето. Тези политики вредят не самичък на лечебните заведения, само че най-вече от тях страдат нашите пациенти. Призоваваме държавното управление да извърши смяна, като възвърне конкуренцията, учредена на свободния избор на пациента. Нека парите следват пациента, а не противоположното! ", приключва декларацията.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР