Още 562 млн. лв. ще се разпределят в помощ на

...
Още 562 млн. лв. ще се разпределят в помощ на
Коментари Харесай

Икономическият министър обеща още пари за бизнеса

Още 562 млн. лева ще се разпределят в помощ на дребния и междинния бизнес за превъзмогване на рецесията от COVID-19 , заяви икономическият министър Лъчезар Борисов на брифинг след среща с работодатели и синдикати.
От тях. Те ще се дават за планове за цифровизация, възобновяване и напредък - с цел да се внедрят осведомителни системи, системи за по-добро ръководство на бизнеса, интернационализация, околна среда, възобновими енергийни източници. Индикативният бюджет е 291 млн. лева, като ще се изисква съфинансиране от компаниите в размер от 20%.
Второто направление, което ще се финансира с тези европейски средства, е за цифрови и зелени нововъведения, като тук още веднъж ще се покриват 80% от цената на плановете.
Около 80 млн. лева ще отидат към така наречен дребни огромни компании, които не са включени в досегашната помощ. Все още обаче не е реализиран консенсус с работодателите дали това да са компании с оборот над 300 хиляди или над 500 хиляди лева Максималният размер на помощите за тях ще е 50 или 100 хиляди лева
Индикативен бюджет от 82 млн. лева, още веднъж от ОПИК, ще бъде обособен за разноски за групови средства за отбрана, хигиенично съоръжение, за пренастройване на бизнеса за отдалечена работа и помощ на служащите.
Този запас би трябвало да стигне до бизнеса до края на септември . " Септември ни би трябвало Народно заседание, с цел да се промени закона, с цел да продължим да работим по ускорени процедури, както по време на изключителното състояние, с цел да може бизнесът да усвои оптимално бързо тези средства ", сподели министър Борисов. Обсъждан е и вид по новите процедури да се облекчат изискванията за кандидатстване.
Към момента България няма да бъде една от най-засегнатите страни, каквато е Англия да вземем за пример, регистрира Борисов. Не чакаме спадове от 20% през идното тримесечие, само че следва една тежка рецесия , предизвести министър Борисов.
От налични все още средства ще има процедура по адаптиране на активността на дребни и междинни предприятия в подтекста на рецесията с COVID-19. Ще включим както микро, дребни, по този начин и междинни предприятия. Дискутирахме микропредприятията да получават до 15 000 лева, дребните - до - 30 000, а междинните - до 70 000 лева 82 млн. лева е индикативният бюджет, уточни министърът.
Президентът на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов разяснява, че е удовлетворен, че са намерили паричен масив за възстановяване изискванията на труд, гарантиране сигурността на служащите и чиновниците, за самостоятелни и групови защитни средства. Би било хубаво да се вършат такива среща по-често, да забележим къде сме и да пренастроим системата, настоя Манолов.
" Познавайки министъра не от през вчерашния ден, мисля че чукаме на отворена врата ", безапелационен бе президентът на КТ " Подкрепа ".
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР