Още 52 млн. лв. са осигурени от оперативна програма “Иновации

...
Още 52 млн. лв. са осигурени от оперативна програма “Иновации
Коментари Харесай

Осигуриха още 52 милиона лева в помощ на малкия бизнес

Още 52 млн. лева са обезпечени от оперативна стратегия “Иновации и конкурентоспособност ” за поддръжка на микро- и дребни предприятния, потърпевши от епидемията от. Това оповестиха от ръководещия орган на програмата, която е към Министерството на стопанската система, представени от 24 часа. Така бюджетът е повишен от 173 млн. на 225 млн. лв..
Промяната се е наложило поради големия интерес. А при оценка на досегашни планове се открило, че доста са отхвърлени поради неотстранени нередности в точния момент. Освен това от 29 юни 2020 година, след третото изменение на краткотрайната рамка за ограничения за държавна помощ в поддръжка на стопанската система се дава опция за подкрепяне на микро- и дребни предприятия, които към 31 декември 2019 година са били в затруднено състояние. Условието е да не са в процедура по неплатежоспособност и да не са получили помощ за излекуване или преструктуриране. Така че се дава опция и те да се възползват от безвъзмездните европейски пари.
 Бойко Борисов уточни какъв брой пари са раздадени на дребните компании Бойко Борисов уточни какъв брой пари са раздадени на дребните компании
Общо 72 млн. лева получиха български дребни и микро компании за превъзмогване на икономическите последствия от рецесията с COVID-19. Това посоч...
Предвижда се кандидатстването на тези предприятия, които до момента не са били позволени, да започва в оптимално къси периоди, още през октомври. Тогава ще стартира наново преразглеждане на планове, за които досега е открито, че не дават отговор на изискванията за кандидатстване. Уведомленията за премахване на нередности ще се изпращат само и единствено посредством профила на претендента в ИСУН 2020, като за задачата претендентите следва да ревизират регулярно профилите си в системата, посредством които са подали плановите си оферти.
Процедурата беше оповестена на 14 май със период за подаване на планове до 15 юни. Към 30 септември по нея са изплатени средства по 15 523 контракта за 128 026 933,73 лева Одобрени за финансиране са 21 190 броя планови оферти, подадени в границите на общо двадесет и осем оценителни сесии, по които цената на предоставената безплатна финансова помощ е 172 847 133,74 млн. лв.. По процедурата са възможни за финансиране с пари от програмата разноски, нужни за превъзмогване на дефицита на средства или липса на ликвидност, настъпили в следствие от епидемиологичния гърмеж от COVID-19. Това са разноски за закупуване на първични материали, материали и консумативи, за външни услуги, в това число режийни разходи, за хонорари на личен състав и за осигурителни и здравни вноски за сметка на работодатели.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР