Още 4 години пенсиониращите се хора нямало да бъдат ощетявани

...
Още 4 години пенсиониращите се хора нямало да бъдат ощетявани
Коментари Харесай

Само пенсиониращите се до 2023 г. със сигурност нямало да бъдат ощетявани от новата формула на НОИ

Още 4 години пенсиониращите се хора нямало да бъдат ощетявани с по-ниски пенсии, а за идващите щяло да се взема решение в 2023 година. Това заяви общественият министър Бисер Петков в коридорите на Народното събрание след присъединяване му в парламентарния надзор.
" Това, което вършим са планове и подготовка на текстове, с цел да се даде правна опция на лицата при пенсиониране да изберат при пресмятане на самостоятелния коефициент да вземат участие и интервалите, които с измененията беше решено да отпаднат ", съобщи Петков. По думите му в случай че бъде подкрепена такава смяна и влезе в действие, в бъдеще хората ще имат правна опция при пенсиониране да изискат пенсията им да бъде изчислена по остарелия ред, т.е. по остарялата методика, която действаше до края на 2018 година.
Реверансът е единствено краткотраен. " Ще бъде препоръчано тази опция да бъде годна до началото на 2023 година, т.е. за 4 години напред ", заяви още Петков.
Същевременно ще се даде опция на лицата, подали заявки тази година или на които е отпусната пенсия по новия ред в 6-месечен период от приемането на подготвяната в този момент корекция да могат да изискат пенсията им да бъде преизчислена по остарелия ред, добави министърът и увери, че никой нямало да бъде ощетен, евентуално имайки поради единствено пенсиониращите в околните четири години.
1997 година е вододелната дата, от която е въведен регистърът на обезпечените лица, уточни Петков. Обаче съгласно направената смяна при пресмятане на пенсиите по новата формула Национален осигурителен институт признава единствено осигурителния приход след 1 януари 2000 година, тъй като в края на предходната година със Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване без никакви диспути в пленарната зала беше отстранен осигурителният принос сред 1997 година и 2000 година при определянето на размера на пенсиите.
" Правото на избор на три поредни години от последните 15 при определянето на размера на пенсията е било възприето първоначално, тъй като не е имало интервал, въз основата на който да се пресмята самостоятелния коефициент ", изясни Петков за анулираната методика, за която в този момент се търси юридически метод да продължи да работи още 4 години. " При състояние, че има отрицателно наранени от тази смяна (отмяната на методиката), очевидно нещата би трябвало да се отсрочат и да се направи в 2023 година нова оценка на настоящото положение, с цел да няма ощетени лица ", сподели още общественият министър, замисляйки се и за хората, които ще се пенсионират след 2023 година, само че са работили и плащали пенсионни осигуровки и в " зачеркнатия " интервал преди 2000 година.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР