Още 200 милиона лева дълг под формата на държавни ценни

...
Още 200 милиона лева дълг под формата на държавни ценни
Коментари Харесай

Правителството поема още 200 млн. лв. дълг

Още 200 милиона лв. дълг под формата на държавни скъпи бумаги ще бъдат препоръчани на вътрешния пазар. Финансовото министерство преотваря емисията за 5-годишни облигации. Търгът ще се организира от Българска народна банка в понеделник (27 парил).

Това е седмият търг за продажба на държавни скъпи бумаги от началото на годината. При последния аукцион бе реализирана по-висока рентабилност от тази на извършените при започване на годината търгове, което е предстоящо поради рецесията, подбудена от ковид.

Ако поръчките в идната емисия бъдат утвърдени, страната ни към този момент ще e емитирала нов дълг за общо 1.4 милиарда лв. от януари насам.

По информация на организация "Ройтерс " още при започване на май държавното управление възнамерява да излезе и на интернационалните дългови пазари . За задачата България е избрала четири банки - Citi, JP Morgan Chase & Co, BNP Paribas и Unicredit, които ще управляват продажбата на облигациите. Става дума за същата група, която ръководи последната световна продажба на облигации през 2016 година. Идеята е страната ни да поеме нов дълг в размер на 2 милиарда евро , само че като цяло размерът, падежът, доходността и всички останали детайлности зависят от пазарните условия.

Както "Банкеръ " към този момент писа, при актуализацията на бюджета депутатите подвигнаха лимита по програмата за издаване на държавен дълг на интернационалните финансови пазари до 10 милиарда евро.

Програмата бе основана през 2015 година с предел от 8 милиарда евро. В идващите няколко години по тази стратегия бе стихотворец дълг от към 5.14 милиарда евро и с тези средства бяха погасени външни отговорности с падежи 2015-а, 2016-а и 2017 година. Тоест след нарастването на лимита разполагаем на държавното управление по тази стратегия остават жестоко 4.88 милиарда евро.

Правителството получи мандат от Народното събрание да поеме нов дълг в размер до 10 милиарда лв. през тази година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР