Още 200 000 кв.м. офис площи трябва да бъдат завършени

...
Още 200 000 кв.м. офис площи трябва да бъдат завършени
Коментари Харесай

MLB: Наемите на офис площи клас Б в София са се повишили

Още 200 000 кв.м. офис площи би трябвало да бъдат приключени до края на 2018г.

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Forton: Сделките с офис здания ще движат капиталовия пазар през 2018 година

Наемната цена за първокласни офис площи ще продължава да бъде към 13.5 евро/кв.м
9 яну 2018
Новите огромни планове в София

В столицата се строят най-много жилища и офисни здания
30 дек 2017 Добрите стопански резултати през миналата година и оптимистичните бизнес прогнози за близкото бъдеще оказаха въздействие върху пазара на офис парцели в столицата. От консултантската компания MBL регистрират възходящо търсене и предложение на площи. Според данните от изследването през 2017 година размерът от новонаети офис площи се равнява на 145 000 кв.м и е повишен с 13.8% по отношение на миналата година.

От страна на предлагането към края на предходната година незаетите офиси от клас А и Б в столицата са 187 000 кв.м, което е 10% от общия инвентар. От консултантската компания обаче показват, че в случай че ползата затихне, редом високото предложение може да се стигне до напън на цените в дълготраен проект.

Леко повишаване на цените

Общата наклонност за нарастване на цените в имотния бранш се отразява и върху междинните цени за наем на офиси през миналата година. Данните на MBL демонстрират изменение нагоре при площи от клас Б от 6.5-9 евро/кв.м през 2016 година до 7-10 евро.кв.м за предходната година. Ценовите равнища за наем на площи клас А са запазили устойчиво приблизително равнище в диапазона 12-14 евро/кв.м с дребни изключения.

Същите бизнес зони

През 2017 година позволение за прилагане са получили близо 110 000 кв.м офиси, а размерът от чисто усвоени площи, който съставлява физическото прилагане, се е запазил почти същият като миналата година - към 85 000 кв.м (виж графиката). Не се е изменил значително и ползата към избрани региони в столицата за разположение на офисите. " Най-предпочитани от наемателите, и надлежно от строителните бизнесмени и вложители, не престават да бъдат зоните на бул. " Цариградско шосе ", " Лозенец " / " Хладилника " и региона на " Бизнес парк София ", където високата степен на отдадени площи на ранна фаза от плана се резервира ", отбелязва в прессъобщение Росен Григоров, заместник-мениджър " Консултантски услуги и оценки " в компанията.

София ще види още доста офиси

Към момента във фаза градеж са към 340 000 кв.м.офис площи, като повече от половината се планува да бъдат приключени през тази година. За интервала 2019-2021 година са планувани още 300 000 кв.м в приключен тип съгласно изследването.

" Високото търсене на качествени офиси се резервира както от компании, навлизащи на пазара, по този начин и от такива, които се уголемяват или обмислят пренасяне на по-добра локация и в постройка с по-добри характерности. Наемните равнища за момента остават постоянни, само че има възможност увеличаващите се размери на ново строителство да окажат напън върху тях в дълготраен проект, в случай че равнището на търсене стартира да спада ", обобщават вероятностите в бранша от консултантската компания.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР