Още 100 години живот и здраве си пожела на рождения

...
Още 100 години живот и здраве си пожела на рождения
Коментари Харесай

Столетничката Женика Василева си пожела още 100 години живот

Още 100 години живот и здраве си пожела на рождения ден столетничката Женика Василева. Родена в края на Първата международна война в град Галац румънка се залюбва с български моряк, родом от Алфатар и се преселва през лятото на 1940 година в Силистра. На 1 октомври същата година в национална носия, само че без да знае думичка български, младата жена посреща Българската войска, освободила града от румънска окупация.

„ Талисманът “ на фамилията в родния Галац била дребната Женика. Родените преди нея шестима братя и сестри не оцеляват и почиват доста дребни. Затова татко й изчакал 10 дни и чак тогава я записал като новородено бебе. Така по документ Женика е родена на 29 ноември, само че чества със фамилията си на 19 ноември. След нея се раждат още… 9 деца, шест от които доближават до зрелост. Днес в Галац живеят двете й сестри – на по 83 и 85 години.

Най-добре се живеело по царско време, споделя баба Жени, както я назовават околните и съседите. Всичко било на ниска цена, а и тя била млада. Днес дамата се радва на две дъщери, две внучки и един внук и 2-годишната правнучка Виктория.
„ Коконата “ от Галац, както я нарекли след сватбата, бързо усвоила новия метод на живот и до 85-та си годишнина постоянно копаела и работела по нивите и бостаните на село. Иначе по специалност била шивачка и се пенсионирала пред 45 години в „ Добруджанка “.

Да поздравят юбилярката в жилището й на десетия етаж пристигнаха секретарят на община Силистра Ростислав Павлов, който от името на кмета доктор Юлиян Найденов и подари торта и пожелания за още доста рождени дни. Клон на банка също поздрави баба Жени с дарове, като една от първите й клиентки в Силистра.

Рецептата си за дългоденствие столетницата не издаде. Каза единствено, че без нескафе и дребна ментичка денят й не стартира. „ Освен годините, които Господ ми е дал, основното е, че акълът ми е към момента на мястото “, съобщи Женика Василева.



Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР