Осезаемото покачване на цените на горивата през последния месец засега

...
Осезаемото покачване на цените на горивата през последния месец засега
Коментари Харесай

Цените на горивата скачат. Как да намалим разхода на колата?

Осезаемото повишаване на цените на горивата през последния месец към този момент всички водачи. Статистиката сочи, че с 5 ст. за литър е поскъпнал бензинът от началото на януари до момента, с 8 ст. дизелът, а метанът с 4 ст.

Като специалисти предвиждат, че при ново повишаване на цената на медународните пазари ще има нов скок. Например, в случай че барелът стигне 100 $, може да доближим цени от към 3 лева

Затова въпросът понижаване на разхода излиза на дневен ред повече от всеки път. Как да изразходваме по-малко гориво - потребни препоръки показа автоекспертът Румен Дунев.

-Ако желаете да спестите гориво през зимата, би трябвало да почиствате без моторът да работи, изясни Дунев пред Българска национална телевизия.

- Друго значимо е да се изберат гуми с невисок показател на противодействие, което понижава разходът на гориво.

- Често пъти моторът в зимни условия прекъсва, водачите форсират... доста по-добър вид е да се направи една диагностика, с цел да се открият неизправностите, добави Дунев.

- Важно е и тежестта на автомобила - разчистете непотребния багаж и по този начин ще намалите и разхода на гориво.

Сред другите способи за икономисване на гориво може да наредим и тези препоръки:

Спазвайте правилника

Първият и най-главен съвет – не бързайте. Дори при пътешестване на разстояние до 300 км, превишението на скоростта с 20-30 км ще ви спести не повече от 20-ина минути. Само че ще се изложите на много опасности, да не приказваме, че има огромна евентуално и да бъдете санкционирани за превишена скорост.

Задръстванията и неприятните пътища също „ помагат” като цяло междинната скорост на пътуването, да не бъде толкоз висока, колкото ви се желае. А измерванията потвърждават, че при придвижване по път с ограничаване от 90 км/ч, стига то да се съблюдава, може да се спести най-малко по 2 литра на всеки 100 км спрямо пътешестване със 120 км/ч.

Следете си разхода

Сложете в автомобила си тефтерче и химикал и си записвайте показанията за междинния разход след всяко пътешестване (например от работата до дома). Това със сигуност ще ви помогне да спестите гориво. Впрочем, множеството модерни смарт телефони имат приложения, които управляват разхода, тъй че използвайте ги.

Минете на газ

Накрая стигаме и до радикалния прийом за понижаване на разхода, само че той изисква инвестиция. Тя е друга в замисимост от автомобила и оборудването. Икономията в тази ситуация може да бъде основна, защото цената на газта е 2 пъти по-ниска от тази на бензина. Факт е, че разходът се покачва, само че това не е съдбовно.

Има си и минуси – монтирането на газова бутилка понижава размера на багажника и усилва тежестта. Но пък в случай че преминавате по 30 000 км на година, то слагането на газово съоръжение придобива смисъл.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР