Осемнайсетгодишната Сена Су Байсал гласува за първи път в неделя.

...
Осемнайсетгодишната Сена Су Байсал гласува за първи път в неделя.
Коментари Харесай

Как ще гласува "поколението Ердоган"

Осемнайсетгодишната Сена Су Байсал гласоподава за първи път в неделя. Тя не помни живота преди президента Реджеп Таийп Ердоган да поеме властта, само че ѝ се желае да е израснала в тези времена. " Турция е била по-модерно и всемирски настроено общество, " споделя тя в дома си в столицата Анкара, където живее с родителите си. " Иска ми се да бях живяла тогава. "

Мехмет Салих Такил, различен възпитаник, роден през 2000 година, не се съгласява. Казва че Ердоган е идолът му и подлага на критика " остаряла Турция ". " Бил съм на 2 година, когато Ердоган е пристигнал на власт. Семейството ми ми споделя за времето преди 2000 година, животът е бил сложен тогава. Не бих желал да пребивавам в тези години, " сподели той на избирателен протест в поддръжка на Ердоган в Анкара.

Както и останалите в страната, турските младежи, които гласоподават за пръв път в неделя, имат внезапно разминаващи се отзиви за Ердоган - най-успешния и разделящ обществото водач в турската политика напоследък.

Партията му завоюва изборите през 2002 година и той взе властта на идната година. Управлява от този момент - първо като министър председател, след това - като президент.

Според проучванията ръководещата Партия на справедливостта и развиването може и да загуби болшинството си, а президентският избор евентуално да продължи с втори тур.

Образователната система

Поддръжниците на Ердоган, доста от тях набожни консерватори от провинцията, споделят, че той е донесъл на страната стопански растеж и е възстановил ролята на исляма в публичния живот. Противниците му споделят, че е подкопал устоите на секуларизма на републиката, открити от Мустафа Кемал Ататюрк, и тласка Турция към авторитаризъм. Младите турци, с които беседва " Ройтерс " обаче, всички родени в първите 6 месеца на хилядолетието, споделят мощно безпокойствие поради опциите за обучение и работа.

Арман Тихминлиоглу е избрал да учи в университет в Германия, а не в подобен в Турция. Казва, че непрекъснатите промени в просветителната система на Турция тормозят учениците. Нова стратегия от предходната година изключи теорията на Дарвин за еволюцията, трансформираха се изпитите за влизане в университета, наляха се пари в религиозните учебни заведения " имам хатип ". " Образователната система се промени 7 пъти, до момента в който бях възпитаник. Мотивацията е ниска при всички възпитаници, само че за това са виновни хората. Все отново ни ръководят тези, които избираме. "

 Мехмет Салих Такил.
© Umit Bektas, Reuters

Мехмет Салих Такил.

Уелат Айдън, кюрд в отдалечено село в югоизточната провинция Мардин, се тормози за статута на кюрдския език и за неналичието на запаси в учебните заведения. " За нас нямаше обучение на майчиния ни език. Образованието така и така е с неприятно качество. Когато няма преподавател по химия, учителят по литература преподава химия. Затова не желаех да се явя на изпити за университета. Не имах вяра, че ще имам късмет. "

Демхат Тари, млад фермер в югоизточната провинция Диарбекир, напуснал просветителната система след междинното учебно заведение и вместо това отишъл в Истанбул в търсене на работа. " Получавах 1500 турски лири (320 долара) месечно, които отиваха за наем, вода и електричество и не ми оставаха пари. Когато осъзнах, че няма метод да спестя пари, се върнах в селото си, " сподели той. " Няма работа, доларът се повишава, златото е скъпо. В такава обстановка в никакъв случай няма да мога да се оженя. "

Външна политика

Чаг Буюрган, която учи за изпити в университета и желае да е ортодонт, споделя, че политиките на Ердоган разделят хората. " Ако той не завоюва изборите, можем още веднъж да възстановим единството, което сме изгубили и дружно да разгадаем проблемите си един по един, " сподели тя в Анкара.

Сестрите близначки Синем и Симге Тунчбилек не мислят по този начин. Казват, че макар проблемите на Турция нещата може да се възстановяват. И двете имат вяра, че Ердоган ще завоюва в неделя. " Името на Ердоган за нас е името на любовта. Той е доста добър татко, защитаваше целия ислямски свят. Вярваме в идеала му за велика Турция, " сподели Синем.

Зейнеп Арслан е доброволка на опозиционната партията " Саадет " (Партия на щастието). Носи кърпа, откогато е на 12 - право, което държавното управление на Ердоган защитаваше - само че го вини за външната му политика. " Това, че нося забрадката, не значи, че би трябвало да подценявам проблемите на страната. Това държавно управление ми разрешава да си затрупвам главата, само че не скъсва връзки с Израел, " сподели тя.

 Чаг Буюрган.
© Umit Bektas, Reuters

Чаг Буюрган.

В светския истанбулски квартал " Кадъкьой " Дерин Калели споделя, че губи свободата си да избира по какъв начин да се облича. " Не мога да нося облеклата, които желая. Хората в Европа живеят както желаят. Тук не съм толкоз свободна, колкото бих желала. Ставаме все по-консервативни. Притесняваме се за бъдещето.

Според Такил новото президентство с изпълнителни пълномощия, което ще се откри след изборите, ще възвърне част от силата, която Турция е имала като център на Османската империя. " От това се опасява Западът. Всички заприказва на ционистите, масоните и децата на злото против Турция ще бъдат осуетени. "

Арслан обаче предизвестява, че поддръжниците на Ердоган прекомерно бързо осъждат цялата съпротива като предатели и вършат живота съвсем нетърпим. " Има голям напън върху нас. Живеем в общество, сходно на това на " 1984 година " на Джордж Оруел.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Турция (387)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР