Осемнадесет заявления на обща стойност над 1.5 млн. лева са

...
Осемнадесет заявления на обща стойност над 1.5 млн. лева са
Коментари Харесай

Над 1.5 млн. лв. е заявената помощ за събиране на реколтата на зелено

Осемнадесет заявки на обща стойност над 1.5 млн. лв. са подадени от лозари по мярката "Събиране на реколтата на зелено " от Националната стратегия за подкрепяне на лозаро-винарския бранш за интервала 2019-2023 година, оповестиха от агроминистерството. Общата повърхност, декларирана за подкрепяне, е 558 0132 хектара.

До 20 юли лозарите можеха да събират реколтата на зелено.

Епидемията от ковид сътвори проблеми във винарския отрасъл. Наложените изключителни ограничения от март насам затвориха заведенията за хранене - главният канал за реализация на виното. Потреблението понижа и се пренасочи магазините и комерсиалните вериги, които зареждат потреблението на вино у дома. Няма и туристи, лимитирано е събирането на хора и не могат да се организират фамилни събития. Износът на тази напитка също е усложнен - поради затворени граници, по-малко поръчки. Ако не се продаде виното от предходната годишна продукция, няма по какъв начин да се купува грозде от годишна продукция 2020.

Тази мярка даде опция на производителите на грозде, в случай че преценяват, че няма да могат да продадат своята годишна продукция или сметнат, че цените няма да са преференциални за тях, да могат да приберат част от гроздето на зелено.

В момента се организират инспекции на място за определяне осъществяването на контрактуваните задължения за цялостното премахване на неузрялото грозде от декларираните за подкрепяне площи.

След привършване на инспекциите на място и обраотката на постъпилите документи, Държавен фонд "Земеделие " ще извърши заплащанията към утвърдените претенденти за подкрепяне.

Максималният размер на тази помощ е до 60% от сумата на директните разноски за интервенциите по събиране на гроздето и на загубата на приходиот пршлагане на тази мярка.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР