Осемкратният олимпийски шампион по биатлон Оле Ейнар Бьорндален заяви, че

...
Осемкратният олимпийски шампион по биатлон Оле Ейнар Бьорндален заяви, че
Коментари Харесай

Бьорндален: Знам много спортисти, които нямат астма, но имат медицински изключения

Осемкратният олимпийски първенец по биатлон Оле Ейнар Бьорндален съобщи, че знае доста спортисти, които нямат астма, само че имат медицински изключения. 45-годишният норвежец добави, че в никакъв случай в кариерата си не е употребявал противоастматични медикаменти.

"Имам шанс, тъй като след 25-30-годишна кариера белите ми дробове към момента са чисти. Никога не съм упражнявал, когато съм бил болен. Белите ми дробове не се нуждаеха от никакви медикаменти. Никога не съм употребявал никакви медикаменти срещу астма. Всяка година преминавам белодробен обзор и дробовете постоянно са ми здрави ", сподели Бьорндален.

"Всички спортисти би трябвало да знаят, че в случай че страдат от астма, могат да одобряват противоастматични медикаменти. Но тези медикаменти би трябвало да бъдат за астма и с наложително наставление от доктор. Тази рецепта към този момент е елементарно да се получи в Норвегия. Твърде доста спортисти употребяват здравно изключение в Германия и Швеция. Навсякъде те са доста лесни за приемане. Това е неправилно. Норвегия не би трябвало да издава такива предписания на своите спортисти, Русия - на съветските. Трябва да се сътвори безпристрастен орган, който да позволи този проблем ", добави Бьорндален.

"Знам доста спортисти, които не са заболели от астма, само че имат медицински изключения. Това не е добре. 50-60 % от скиорите в света употребяват антиастматични медикаменти - това в последна сметка е нездравословно за здравето ", сподели още норвежката спортна легенда.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР