Осемдесет и шест годишният кубински президент Раул Кастро утре ще

...
Осемдесет и шест годишният кубински президент Раул Кастро утре ще
Коментари Харесай

Кубинският парламент избира приемник на Раул Кастро начело на държавата

Осемдесет и шест годишният кубински президент Раул Кастро на следващия ден ще съобщи властта на ново потомство в преход, който бележи края на близо шест десетилетия еднолично ръководство на братята Кастро в карибския остров, съобщи Франс прес.

Фидел, а след него Раул управляваха Куба съвсем 60 години, трансфораха острова в главен артист в Студената война и съумяха да запазят комунистическия режим макар разтърсването от разпада на руския им съдружник.

Днес и на следващия ден на историческо пленарно съвещание кубинският парламент ще избере нов ръководител на Държавния съвет - основния орган на изпълнителната власт.

Властите не са го удостоверили публично, само че се чака новият президент да е 57-годишният първи вицепремиер Мигел Диас-Канел.
Раул Кастро ще остане отпред на Кубинската комунистическа партия до идващия й конгрес, плануван за 2021 година, когато той ще навърши 90 години.

Приемникът на братята Кастро ще би трябвало да продължи нужната "актуализация " на остарелия стопански модел в миг, когато Куба е изправена пред отслабването на съдружника си Венецуела, продължаващото американско ембарго, което спъва развиването й и решението на президента Тръмп да замрази почналото в края на 2014 година доближаване със Съединени американски щати.

Самите кубинци не чакат основни промени в страната. Впрочем, като че ли с цел да подчертаят отсъствието на "революция в революцията ", управляващите не са възнамерявали обилна гала за това гласоподаване в Народното събрание, а визите за задгранични публицисти са единствено за период от четири дни.

Все отново денят на гласуването е показателен - на 19 април се означават 57 години от успеха в Залива на прасетата, считана в Куба като "първото проваляне на империализма на янките в Латинска Америка ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР