Осемдесет и пет годишната Леа Еврон има само откъслечни спомени

...
Осемдесет и пет годишната Леа Еврон има само откъслечни спомени
Коментари Харесай

75 години оцелели от Холокоста се мъчат да възстановят собствеността си в Полша

Осемдесет и пет годишната Леа Еврон има единствено откъслечни мемоари за кожарската фабрика и триетажната жилищна постройка, притежавана преди Втората международна война от нейното семейство в Живец, дребен град в Южна Полша. Онова, което помни ясно, е завръщането ѝ там след войната, когато множеството от роднините ѝ са били убити в Холокоста. Една локална жена споделила на нея и на майка ѝ: " Хитлер даде обещание да отстрани всички евреи, а не щеш ли те се връщат вкъщи ", споделя Еврон в нюйоркския си апартамент.

На нея и майка ѝ било казано, че могат да се настанят в постройката, само че в слугинските пространства. Скоро по-късно те отпътували за Израел.

Еврон е единствено една от хилядите евреи, чиито фамилни парцели са били иззети от нацистките окупатори на Полша и след това арестувани от следвоенните комунистически управници. Дом на една от най-големите еврейски общности преди войната, Полша е единствената страна от Европейски Съюз, която не е узаконила реставрация на собствеността.

За да бъдат нещата още по-сложни, споделят евреи, в доста случаи документите, доказващи собствеността на парцелите, са били унищожени през Холокоста. Сега, когато наближава 27 януари - 75-годишнината от освобождението на нацисткия лагер на гибелта " Аушвиц ", - те споделят, че е време Полша да облекчи процедурата.

" Оцелелите от Холокоста не би трябвало да страдат в този момент. Те умират без правораздаване в Полша ", споделя 88-годишният Йехуда Евро, брачният партньор на Леа.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР