Осемдесет и девет годишната майка на Роберто Бионди е болна

...
Осемдесет и девет годишната майка на Роберто Бионди е болна
Коментари Харесай

"Тази държава не работи": Изходът от изборите в Италия надали ще реши проблема с бедността

Осемдесет и девет годишната майка на Роберто Бионди е болна от Алцхаймер, не може да излиза от у дома и към този момент не разпознава сина си. Въпреки това точно тя е индивидът, на който фамилията главно разчита за прехраната си, споделя " Ройтерс ".

Държавната пенсия от 800 евро на месец покрива нейните разноски за живот и тези на Роберто и на внука й. И двамата са безработни и нямат вяра да си намерят работа в едва развитата южна част на Италия. " Нямам никаква визия по какъв начин ще се оправям, когато тя почине ", споделя Роберто, на 53 години. Той не получава никакви помощи. " Аз съм безпаричен. Не ме е позор да го призная, има милиони други като мен в Италия. Тази страна не работи. "

В Италия ще има национални избори на 4 март и до момента в който огромна част от предизборната акция е съсредоточена върху тематиката за имиграцията, съгласно социологическите изследвания гласоподавателите са най-притеснени за стопанската система, която към момента не се е възстановила от финансовата рецесия през 2008 година Правителството твърди, че най-лошото е отминало, само че доста италианци към момента не могат да усетят изгодите от съживяването, което изяснява за какво ръководещата лявоцентристка Демократическа партия изостава в социологическите изследвания.

Италианската стопанска система продължава да страда от остарели проблеми като големия държавен дълг, хронично слабата правосъдна система и задушаващата администрация. Милиони италианци живеят в беднотия, което разпалва обществено неодобрение и води до напредък на популистките партии като крайнодясната антиимигрантска " Северна лига " и Движение " Пет звезди ".

От " Пет звезди " дават обещание, че ще вкарат универсална заплата за бедните, в случай че завоюват властта. Други партии също се заканват да похарчат милиарди, с цел да съживят стопанската система – пари, с които съгласно редица анализатори страната не разполага.

По данни на Евростат броят на италианците в риск от беднотия се е нараснал с над 3 милиона от 2008 година Това е най-големият растеж спрямо останалите страни от Европейски Съюз. Броят на италианците, които живеят в безспорна беднотия, т.е. нямат задоволително пари, с цел да си обезпечат съществени артикули и услуги, се е нараснал до 4.7 милиона през 2016 година, демонстрират последните данни на статистическата работа " Истат ". Това е трикратно нарастване за десетилетие.

" Ръстът в безспорната беднотия е доста италиански проблем и броят продължава да пораства макар растежа на стопанската система ", разяснява Роберто Пероти, икономист в университета " Бочони " и някогашен държавен консултант. По думите му " това е най-сериозният проблем пред Италия през днешния ден ".

Бягство

Проблемите на Бионди почнали през 2006 година, когато бил заставен да затвори дребния си магазин за облекла, който отворил като младеж през 1983 година Подобно на доста италианци, той има вяра, че приемането на еврото през 2002 година е сложило началото на икономическия крах. " Нещата вървяха добре преди този момент, само че след това парите свършиха. Опитвах се, само че най-после трябваше да се предам ", споделя Бионди, който по този начин и не намерил нова работа.

Безработицата в страната е 10.8%, което е с 4% повече по отношение на 2008 година В южната част на Италия тя доближава 18.3% - със 7.2% повече за десетилетие. Младежката безработица на юг е 46.6%, или с 13% повече спрямо равнището от 2008 година, и е проблем за сина на Бионди, Данило. 24-годишният юноша няма никаква вяра да направи кариера в Италия и възнамерява да се реалокира в Лондон в края на месеца.

 Анджела Гроси
© Reuters

Анджела Гроси

Бедността и неналичието на стопански благоприятни условия докара до растеж в броя на емигрантите. Между 2006 и 2017 година италианците, които публично са записали, че живеят в чужбина, са се нараснал с 60% – от три до съвсем пет милиона. Организацията Fondazione Migrantes, която следи притока на мигранти, счита, че броят е даже още по-висок, защото доста италианци не се записват в локалните посолства в новите си домове в чужбина.

Сестрата на Данило Кармен към този момент е напуснала Италия, откакто й омръзнала нископлатената работа на ненапълно работно време. В момента тя живее в Глазгоу, Шотландия, и работи в " Макдоналдс ". " Казах й, че ще се върне след три-четири дни. Това беше преди три години и тя към момента е непреклонна, само че в никакъв случай няма да се върне ", споделя Бионди. " Трудно е един татко да чуе това, само че тук няма нищо за младежите. Никакво бъдеще. "

Бебета

Липсата на религия в бъдещето се отразява и върху раждаемостта в страната. Според последните статистически данни италианските двойки са имали 373 075 бебета през 2016 година, което е с 22% по-малко по отношение на 2008 година

Италия предлага не предлага огромна обществена помощ за младежите. Едва 4% от обществените разноски отиват за хората под 40 години, а 77.2% са предопределение за тези на 65 години, което е и повода пенсионерите нормално да играят толкоз значима роля в фамилните финанси.

Според " Истат " съществуването на най-малко един пенсионер в едно уязвимо домакинство понижава на половина риска фамилията да изпадне в последна беднотия, само че това не е гаранция.


© Reuters

Анджела Гроси е на 48 години и е безработна. Тя получава финансова помощ от по-възрастната си майка, само че това не е задоволително, с цел да успее да заплаща наема си. Така че преди четири години тя и двамата й синове се преместили дружно с още 60 фамилии в необитаема постройка в Рим.

През август те били изгонени оттова и от този момент Гроси и двамата й синове, на 12 и на 14 години, живеят в палатки пред черква на по-малко от километър от италианския парламент. " Рим е цялостен с хора, които живеят под аркадите, на улиците, под мостовете, само че никой не ги поглежда, кого го интересува ", споделя тя.

Обещания

Гроси преди е работела като чистачка в хотел, само че изгубила работата си, когато хотелът затворил. В Италия няма минимална работна заплата и Гроси споделя, че от този момент са й предложили 3 евро на час на краткотрайни контракти – заплащане, с което в никакъв случай не би могла да си заплаща наема си.

Според жилищната асоциация " Федеркаса " към 49 000 публични здания са заети от нелегално настанили се по отношение на 38 000 през 2006 година Това от елементи се дължи и на идването на близо 600 000 мигранти в страната през миналите четири години. Около 89% от нелегално настанилите се са в Южна и Централна Италия, които бяха най-засегнати от икономическата рецесия.

Масовото неодобрение от италианската стопанска система накара съвсем всички партии да сформират дълги описи със скъпи обещания, които може да извърнат позитивната наклонност, в случай че в действителност бъдат приложени.


© Reuters

Дясноцентристката партия на някогашния министър председател Силвио Берлускони дава обещание да удвои минималната пенсия до към 1000 евро на месец и да позволи по-ранното пенсиониране. Управляващата Демократическа партия споделя, че ще вдигне минималните пенсии до 750 евро и ще дава на фамилиите 400 евро месечно на дете в продължение на три години. Повечето партии оферират и разнообразни схеми за обществено подкрепяне, в това число предлагането на " Пет звезди " за месечна универсална заплата от до 780 евро за бедните.

Според Пероти тези схеми рискуват да затвърдят бедността, като разубедят хората от потребността да си търсят работа. " Най-опростенческият метод за справяне с бедността е да се дадат пари на всички и да се надявате, че казусът ще отмине. В реалност, освен че мярката е прекомерно скъпа, само че и основава други проблеми, да вземем за пример основава капан за беднотия. "

За Бионди обаче тази концепция е като подарък от бога и той възнамерява да гласоподава за " Пет звезди ". " В момента държавното управление не предлага никаква помощ на хора като мен. Не може да стане по-зле, нали ", споделя той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР