Осемдесет хиляди прасета от индустриалните ферми, в които са констатирани

...
Осемдесет хиляди прасета от индустриалните ферми, в които са констатирани
Коментари Харесай

Унищожени са повечето заразени прасета от свинекомплексите

Осемдесет хиляди свине от индустриалните ферми, в които са установени огнища на африканска чума по свинете, към този момент са унищожени. Още 46 хиляди животни от инфектираните свинекомплекси следва да бъдат умъртвени като част от ограниченията против разпространяването на заболяването. До дни ще е ясно дали стопаните на прасета, отглеждани в задния двор в 23 области на страната, са изпълнили заповедите за непринудено превантивно заколване на животните.

Това стана ясно от думите на доктор Александра Митева от Българската организация по сигурност на храните, която управлява осъществяването на ограниченията против заболяването.

" Ветеринарите се чака да изготвят и връчат съответните наставления и актове за определяне на нарушавания. Ако обектът за развъждане на прасета не дава отговор на условията на закона, то притежателите се санкционират с санкция от 500 до 1000 лв., а при наново нарушаване - от 1000 до 2000 лв.. При връчването на акта има период, в който е указано какво би трябвало да се направи и надлежно ще се пристъпи към процедура за наложително умъртвяване ", разяснява Митева пред БНР във вторник.

Според нея обаче на никое място в страната към момента не е почнало наложително умъртвяване на свине в персоналните стопанства на хората. Недоволството от страна на притежателите на домашни свине в някои региони на страната против заповедите за заличаване на свинете в задните дворове обаче не понижава.

В последните дни няма нови открити случаи на огнища в промишлени свинеферми, само че във в вторник стана ясно, че е открит първият случай на африканска чума по видите свине в Югозападна България. Труп на починал глиган е бил открит в ловното стопанство " Искър " – Самоковско, и тестът се е оказала позитивна, заяви шефът на Югозападно държавно дружество Дамян Дамянов. Заради болестта е стеснен достъпът в стопанството и в него могат да влизат единствено чиновниците му. Предприет е и натоварен отстрел на диви прасета, от чиито трупове се вземат проби за проучване, с цел да се наблюдава динамичността на болестта, изясни Дамянов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР