Осем задължителни условия да постави София на Скопие, преди да

...
Осем задължителни условия да постави София на Скопие, преди да
Коментари Харесай

Учени настояват София да постави условия на Скопие преди подкрепата за ЕС

Осем наложителни условия да сложи София на Скопие, преди да утвърди присъединението на Северна Македония към Европейски Съюз. Това оферират учените от Македонския теоретичен институт. На конференция в Българска телеграфна агенция те са оповестиха изрично срещу предварителна безусловна поддръжка и показаха опасения, че в случай че решаването на противоречивите въпроси бъде отсрочено, няма да получим схващане в границите на Европейски Съюз, съобщи кореспондент на .
В общността ще се вземат решение опосредствано, като българската позиция бъде подценявана от страните членки, уверени са представителите на МНИ. Затова те упорстват незабавно българското държавно управление да сложи съответни наложителни условия на Северна Македония:
- да се признаят българските корени на болшинството от популацията в историко-географската област Македония, в това число и в рамките на днешната република Северна Македония;
- да се осъдят политическите убийства и жестокостите против българите, осъществени след 1944 г;
- да се трансформират учебниците и помагалата, в които историческата истина за българите в Македония е подменена;
- да се отстранят надписите върху монументи, музейни експонати и други, с очебийно антибългарско и обидно съдържание;
- да се премислят националните празници, ориентирани непозволено против българите и българската държава;
- да се прекрати езика на омразата към българите в медиите;
- да се признае, че формалният език съгласно конституцията на Северна Македония е образуван на основата на български говори;
- да се дават цивилен и политически права на българите, идентични с правата на другите етноси в Северна Македония, с включването им в Конституцията.
До този миг, с единични изключения, липсват признаци за действително признание на българското културно-историческо завещание в Македония, установи МНИ. „ Българските корени в историко-географската област Македония са забележими още от средновековието и се признават и се осветляват в историческата просвета освен от българските учени, само че и от редица европейски учени и на Изток и на Запад. Единствено в Република Македония, както и да се назовава тя през годините, сме очевидци на подменяне на историческата истина “, акцентира доцент Георги Николов. Като образец той уточни, че в 41 извора, в които българите се загатват с ремарка е посочено: „ под българи разбирай, че става дума за македонци “ и добави, че тази историческа игра продължава. Българските корени са засвидетелствани в десетки извори от Средновековието и в стотици от Възраждането и ново време, посочи той и добави, че когато човек, който изявява своето българско родословие и принадлежност, бива преследван. „ Така се насажда боязън и хората пред медиите приказват едно, у дома – друго. Очевидно в Северна Македония това време още не е изживяно “, разяснява доцентът.

„ Признаването на закононарушенията, осъществени директно след войната, дава отговор на един от най-важните въпроси, определящ даже днешното статукво в връзките сред двете страни – кой, по кое време, по какъв начин и за какво стартира дебългаризацията на Вардарска Македония “, съобщи дипломат Любчо Трохаров. Понятието „ дебългаризация “ е най-точно. То се разграничава от обезбългаряването на Източна Тракия от турците, посочи той. По думите му процесът стартира в сходство със сръбската македонистка теория, за която се знае по кое време и за какво се е появила и в сходство с решенията на Коминтерна, главното от които е Вардарска Македония да остане в границите на Югославия. „ Оттук Коминтернът дава път на сръбския връх да направи това, което Кралска Сърбия и Кралска Югославия след 1929 не можаха да създадат – да стартират деългаризацията “, уточни посланикът.
Кое е особеното, което Сърбия извърши – „ македонски българи, членове на новата компартия, която се построи под диктата на сръбската - македонски българи се оказаха отпред в напъните за дебългаризацията, посочи още дипломат Трохаров. Това стана, акцентира той, под диктата на сръбската комунистическа партия и нейния клон Македонската комунистическа партия и започнаха закононарушенията и дебългаризацията. Той се базира и на излезли информации след разпадането на някогашна Югославия за всеобщите убийства на десетки хиляди хора, разпродажба на художествено-творческата интелигенция, на представители на Българската православна черква, заличаване на артефакти, църкви, манастири, даже надгробни плочи, очистване на военни монументи по разпореждания от Белград. „ Дебългаризацията стартира с убийства, с решения за създаване на нова нация, а тя не може да се построи по различен метод, с изключение на въз основата на етническите българи и по тази причина е сложена задача да се ликвидира всичко българско, да се подменят имената, езика и да се напише нова история и да стартира създаване на нация и страна на антибългарска основа.
„ Това би трябвало да се признае от младата страна и от политическия връх. Обществото на Северна Македония би трябвало да преживее този катарзис, да се дистанцира от тези неща, в случай че желае народна власт и участие в Европейски Съюз, в случай че желае другарски, добросъседски връзки с България “, безапелационен е дипломат Трохаров.

„ Политически контракт има сред албанци и македонстващите, сред сърби и македонстващите, има политически контракти със 7 общности, които се оформят като държавотворни нации, само че няма контракт с българите “, посочи още Трохаров. Ние споделяме, че там има стотици хиляди българи, само че няма българска общественост, тях ги няма в Конституцията, добави той. Новите условия са, обърна внимание посланикът, че за първи път от 70 години на политическата сцена в Македония се появява един политик, който намерено приказва, че желае другарски връзки – министър председателят им Заев и незабавно означи, че политиците им приказват по този начин, а работят за опазване на статуквото и се вършат на разсеяни по тези въпроси. „ Когато Пендаровски, новият президент, споделя след контракта с България и контракта с Гърция – Преспанския контракт, считаме, че македонският въпрос може да се архивира “, напомни дипломат Трохаров и сложи въпроса: „ Ще одобри ли България, ние българите ще приемем ли, че във Вардарска Македония няма българи и де юре не са приети. Ще ги пуснем ли по този начин да бъде или ще го оставим за след това този въпрос “. Според дипломат Трохаров, в случай че отложим въпроса за на следващия ден - в границите на Европейски Съюз, няма да можем да реализираме нищо. „ Тогава ще имаме опосредстван разговор и поддръжка от Европейски Съюз няма да получим. Затова сме принудени в този момент да сложим тълкуването на историята като най-съществен проблем “, безапелационен е той.
МНИ приканва държавните управления на двете страни да стартират пряк политически разговор и да не позволен несъгласията им да се трансфорат в проблеми на Европейски Съюз. „ Проблемът е в това, че България има към този момент наложената политическа воля ние да не слагаме никакви условия “, притеснява се проф. Нина Дюлгерова. Няма документи, които да споделят, че има македонци и македонски етнос, безапелационни са учените и считат, че проблемите ще останат.
Има и тези, по които от българската страна не е даден заслужен обществен и явен отговор, означи дипломат Торхаров и конкретизира: „ Въпросът за автономията и за независимостта. Кога се появява автономията, по кое време се поява фашистката окупация – е ли окупация, е ли фашистка, е ли България фашистка страна, дали влизането на лична етническа територия е окупация “. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР