Осем творци ще получат специални държавни награди за заслуги към

...
Осем творци ще получат специални държавни награди за заслуги към
Коментари Харесай

Вежди Рашидов с гневен коментар пред БЛИЦ заради пожизнените държавни пари за Лили Иванова и други творци

Осем създатели ще получат специфични държавни награди за заслуги към нацията, стана ясно през вчерашния ден след съвещание на Министерския съвет. Това са певицата Лили Иванова, писателят Анжел Вагенщайн, режисьорът Георги Дюлгеров, виолончелистът проф. Анатоли Кръстев, поетът Иван Цанев, режисьорът Христо Ганев и композиторът, аранжор, стихотворец и пианист Иван Стайков.

Решението на Кабинета ще бъде гласувано в Народното събрание.

По този мотив се появиха рецензии и даже в Деня на националните Будители се откриха хора, които да подлагат на подозрение дали създателите заслужават сходна премия.

БЛИЦ потърси за коментар шефа на комисията по просвета в Народното събрание и някогашен министър на културата Вежди Рашидов.

- Смятате ли, че е редно да се подлагат на критика такива създатели за това, че ще получават тези пожизнени награди?
- Отново някой неправилно дава информация. Някой не го е обяснил като хората. Аз бях индивидът, който вкара тази концепция за спомагателни пари за тези хора. Защото преди този момент създателите нищо не взимаха и умираха в бедност. Давам ви образец като Йорданка Кузманова, една невероятна актриса, като Иван Иванов, като Джоко Росич... Та те взимаха по 180 лв. и беше обидно да гледаш по какъв начин живеят по този начин.

- Какво направихте тогава?
- Тъй като трябваше да се откри законова форма за такова финансиране, аз бях основателят да измислим не пенсия, тъй като вмсички имат пенсии и право на тях, а нещо напълно друго. Тук ставаше въпрос за премия, която да се изплаща към пенсиите. Награда за изключителни заслуги към духовността.

Награда за хора, които са били кумири на генерации българи, които са били единица мярка за гений и с огромно значение за културата.
Те имат право на такава премия, те са по-различните, по-талантливите и са дали задоволително доста през живота си на българската страна. И като самочувствие, и като гений, и като принадлежност и като еднаквост.

Така че тогава учредихме по този начин нар. награди.

- Как ставаше определянето на това кой да получи тези награди?
- Няма различен либерален път, с изключение на със специфична комисия, която се назначава от Министерство на културата и тя дефинира. Така тогава беше решено да се наградят Джоко Росич, Валя Балканска, Велко Кънев, Николай Николаев и доста други. Затова и това не са пенсии, а награди.

- Защо тогава подлагат на критика това положително дело?
- Разбира се, постоянно ще има недоволни - и тези, които ще бъдат ощетени от комисията, и други, които няма да са съгласни с решението й, само че средствата са малко и не стигат за всичко. Защо да подлагат на критика, за какво да не може една Лили Иванова, да вземем за пример, да получи премия?! Всички тези хора заслужават.

- Водим този диалог в Деня на Будителите, кои са те съгласно вас?
- Объркахме ценостната система на обществото, когато превърнахме чалгата в елитна просвета. Започнахме да злоупотребяваме с това кои са будители и кои не.

Будителят е необикновен тип "птица ". Като Езоп - мъдрецът в обществото, който носи посланията във времето, който образува мисленето. Будителят е необикновен тип човек. Колективните будители малко ме съмняват. Трябва по-скоро да селектираме будителя и той да е дълго във времето, а освен в деня на празника.

Мира НАЙДЕНОВА, БЛИЦ

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР