Осем точки изоставане след само осем изиграни кръга – това

...
Осем точки изоставане след само осем изиграни кръга – това
Коментари Харесай

На път ли са "Сити" и Гуардиола да сдадат титлата във Висшата лига

Осем точки закъснение след единствено осем изиграни кръга – това е равносметката за " Манчестър сити " след мачовете от уикенда във Висшата лига. Шампионите от последните два сезона позволиха втора загуба, отстъпвайки с 0:2 на " Уулвърхемптън " на своя " Етихад " и към този момент изостават сензитивно от водача " Ливърпул ".

Соченият за хегемон състав на Пеп Гуардиола претърпя доста съществени удари от началото на сезона и най-малко все още не наподобява като кадърен да отговори. " Сити " не поддържа равнището си отпреди година, само че също така се бори и с отбор, който към този момент е непогрешим. Докато " жителите " демонстрират съмнения и изпуснаха точки, серията на мърсисайдци е съвършена и те са с оптимален актив от 24 точки.

" Беше неприятен ден. Такива се случват и не е нещо ново ", сподели Гуардиола след загубата от " вълците " и е прав. Проблемът за каталунския експерт и неговите футболисти е, че " Сити " не може да си разреши повече неверни стъпки, тъй като към този момент изостава с доста.

Напрежението към този момент е в първенците и те би трябвало да отговорят на предизвикването.

Какво се обърка в " Сити "

Преди два месеца " жителите " стартираха новия сезон с убеденост за поредна купа, само че сега обстановката се обърна на 180 градуса. Още през лятото анализаторите чакаха " Сити " да бъде тимът, който да задава темпото, а също по този начин и суперкомпютър предсказа отборът на Пеп Гуардиола да бъде №1.

За разлика от предходните три сезона демонстрира съмнения в първите си мачове, което може да бъде обяснено и с кадровите проблеми, които имат в Манчестър. Основните пропуски на " жителите " са в отбрана.

През лятото отборът се раздели с дългогодишния си капитан Венсан Компани, а главният защитник и рекордна покупка на Гуардиола Аймерик Лапорт се контузи тежко. Това остави " Сити " с едвам двама типични централни бранители, само че 20 дни след контузията на Лапорт такава получи и Джон Стоунс, което утежни още повече обстановката на " Етихад ".

" Отборът наподобява неуверен в отбрана, като това не се отнася единствено за бранителите, само че и за всички футболисти в тази фаза на играта. От там идват огромните проблеми на " Сити ", сподели анализаторът на Военновъздушни сили Дани Мърфи.

Статистиката също го потвърждава, като не се отнася само за по-малкия брой точки, съпоставен с предходната година на същата фаза от сезона. Дотук " Сити " има позволени девет гола във вратата си против единствено три през предходната година. " Гражданите " разрешават на своите противници да насочат приблизително близо седем удара на мач, а преди година тази численост беше по-ниска.

В дуела с " Уулвърхемптън " " Сити " позволи и гол след бърза офанзива за пръв път от 59 срещи насам, което ясно сподели, че целият тим не се оправя със дилемите си.

Титлата се губи в първите осем мача

" Това е като рецепта - купите в шампионатите се печелят в последните осем мача, само че се губят в първите осем срещи ", сподели преди пет години Гуардиола, а през днешния ден неговите думи могат да му бъдат припомнени.

Със обстановката, в която се намира " Сити ", мениджърът на " жителите " е изправен до стената и няма право на неточност. Още повече когато има против себе си намиращия се в отлична форма " Ливърпул ". Лидерът в шампионата освен че няма проваляне от началото на сезона, само че и след паузата за националните тимове ще може да изравни върха на " Сити " от 18 следващи победи.

 На път ли са
© Reuters

Утехата пред Гуардиола и футболистите му е, че историята познава и по-лоши стартове на сезона, които след това са завършвали с купа. През сезон 2016-2017 " Челси " имаше същия точков актив, както " Сити " след осем кръга – 16 точки. Тимът на Антонио Конте беше изгубил от " Ливърпул " (1:2) и " Арсенал " (0:3) в границите на седмица, само че по-късно съумя да отговори с 13 следващи победи.

Година по-рано " Лестър " потегли с 15 точки след осем кръга, като загуби един път, направи три равенства и завоюва четири пъти, след което приключи с историческата си купа.

В идващите 40 дни предстоят нови пет кръга в шампионата, които могат да затвърдят актуалната обстановка или да я трансформират в интерес на " жителите ", откакто има и пряк мач сред противниците за купата.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР