Осем страни, сред които и България, поискаха то Европейския съюз

...
Осем страни, сред които и България, поискаха то Европейския съюз
Коментари Харесай

България и още 7 страни искат ЕС да спре пакета "Мобилност" заради коронавируса

Осем страни, измежду които и България, желаеха то Европейския съюз поддръжка за компаниите за пътен превоз, наранени от провокираната от ковид рецесия. Те също така настояха да спре работата по промените на изискванията на труд на водачите на камиони, които съгласно тях ще влошат още повече ситуацията на уязвимите компании.

В писмо, забелязано от " Ройтерс ", транспортните министри на България, Унгария, Литва, Полша, Кипър, Латвия, Малта и Румъния обявиха, че блокът би трябвало да окаже поддръжка на транспортните компании, както към този момент предприе стъпки за подкрепяне на затруднените самолетни компании.

" Вместо това ние сме напът да приемем първия пакет " Мобилност ", чиито разпореждания, съчетани с последствията от рецесията от ковид, безусловно ще сложат завършек на доста европейски пътно-транспортни компании ", се показва в писмото до ръководителите на трите съществени евроинституции.

Още преди пандемията същите най-вече източноевропейски страни обмисляха оборване в съда на задаващите промени на транспортните правила, които съгласно тях ще слагат техните компании в неизгодно състояние, принуждавайки ги да изпращат празни камиони удома, което ще им коства спомагателни разноски и ще докара до повече въглеродни излъчвания.

Мнозинството страни от Европейски Съюз и Европейският парламент обаче реализираха договорка за промяната през декември.

Тя ще принуди камионите да се връщат в страните по генезис на всеки осем седмици, ще даде правото на водачите да се връщат удома на всеки четири седмици и ще изисква те да прекарват почивките си отвън транспортното средство, като работодателите ще поемат разноските по настаняването.

Блокът планираше да утвърди разпоредбите на среща на 24 март, само че коронавирусът смъкна тематиката от дневния ред.

Пътният превоз беше нарушен от пандемията, защото страните постановиха изключителни инспекции по нормално отворените граници, което докара до скупчване на камиони и очакване от над 24 часа за прекосяване на някои вътрешни граници на блока.

Европейската комисия прикани страните да основат " зелени коридори ", с цел да не попадат в запушване доставките на пресни артикули и медицински артикули.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1330)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР