Осем сезона, осем титли в Първа лига. Това е равносметката

...
Осем сезона, осем титли в Първа лига. Това е равносметката
Коментари Харесай

Най-силен сред слаби: какво показа осмата поредна титла на "Лудогорец"

Осем сезона, осем трофеи в Първа лига. Това е равносметката за " Лудогорец " след края на сезон 2018-19, една от най-трудно извоюваните трофеи в историята на отбора. Битката за златните медали се задържа до последния кръг, като едвам за трети път в последните 10 години купата се решаваше с финалните мачове.

Както и в предходните два случая обаче победител излезе " Лудогорец ", завършвайки с точка пред ЦСКА.

Още преди няколко седмици притежателят на първенците Кирил Домусчиев разгласи, че отборът му е доста пред останалите. " По-скоро ние сме напред пред другите. Колкото и да вървим обратно, те още не могат да ни стигнат ", сподели Домусчиев. И макар залитанията " Лудогорец " го потвърди, спечелвайки купата без да впечатлява през целия сезон.

Макар и да имаше доста огромни проблеми, отборът от Разград остава с крачка пред останалите. В края на сезона статистиката сочи, че " Лудогорец " има най-хубавата офанзива в Първа лига (67 гола) и втората най-хубава защита (19 получени гола) след ЦСКА.

Сезонът на измененията

Началото на сезона предвещаваше, че " Лудогорец " няма да бъде същата мощ, откакто още през предишното лято се стигна до изненадващи промени. В деня, в който започваше лятната подготовка на първенците треньорът Димитър Димитров напусна, несъгласен с назначението на бразилеца Пауло Аутуори за основен управител. В последна сметка двукратният притежател на Копа либертадорес стартира да води отбора, през лятото " Лудогорец " не реализира нито един важен трофей.

Тимът не съумя да влезе в Шампионската лига и се задоволи с присъединяване в Лига Европа, само че там разочарова с представянето си, откакто приключи финален в група с " Байер " (Леверкузен), " Цюрих " и АЕЛ (Ларнака). През октомври се стигна до разлъка с Аутуори, а още по-изненадващо беше уволнен дългогодишният състезателен шеф Методи Томанов. Начело на отбора застана Антони Здравков, при който отборът не показваше нищо по-различно от това при Аутуори.

Въпреки проблемите, неуверените игри и наклонността да има застаряващ състав, " Лудогорец " съумя да реализира впечатляваща серия от 11 следващи победи, които му подсигуряваха да зимува отпред с задатък от шест точки. Това се оказа и втората най-голяма разлика сред " Лудогорец " и преследвача му на полусезона.

 Най-силен измежду слаби: какво сподели осмата поредна купа на
© LAP.bg

В последна сметка отборът приключи сезона с трети друг треньор – Стойчо Стоев, който се завърна в Разград, близо пет години, откакто направи тима първенец и стигна до осминафиналите в Лига Европа. Без да свети и просто правейки по-малко неточности от ЦСКА " Лудогорец " съумя да грабне и купата.

Сезоните на другите два кандидата също бяха белязани от треньорски смени. ЦСКА стартира с Нестор Ел Маестро, който беше сменен незабавно след края на зимната подготовка, с цел да пристигна Любослав Пенев. Той записа седем победи, три равенства и четири загуби в 14 мача, само че си потегли при започване на май, несъгласен с управлението. Сезонът довърши Добромир Митов, подпомаган от Люпко Петрович в ролята на съветник.

Още по-драматично беше на " Георги Аспарухов ", където отпред на " Левски " се изредиха Делио Роси, Тодор Симов, Славиша Стоянович, Георги Дерменджиев и за край Георги Тодоров. Най-дълго от тях се задържа Стоянович – пет месеца.

" Лудогорец " ли отстъпи или другите прогресираха

Това беше най-често задаваният въпрос след Нова година, когато на няколко пъти ЦСКА се връщаше в борбата за купата и мечтаеше да детронира отбора от Разград. Статистиката обаче не е на страната на алените макар многото обрати. През пролетта трите водещи отбора се надпреварваха да вършат неточности, като че ли никой от тях не желае купата.

В осем мача против ЦСКА и " Левски " " Лудогорец " не записа нито една загуба. Шампионите завоюваха четири пъти и направиха четири равенства при голова разлика 9:3. Тимът записа единствено три загуби през сезона, като две от тях пристигнаха при гостувания на " Черно море " и един път отстъпиха против " Локомотив " (Пловдив).

 Най-силен измежду слаби: какво сподели осмата поредна купа на
© LAP.bg

За сметка на това ЦСКА имаше доста по-големи проблеми против директните си противници от топ 6. До последното дерби с " Левски " алените не бяха вкарали гол на сините в предходните три мача. Тимът имаше проблеми още с " Ботев ", " Берое " и " Черно море ", за разлика от предходните години, когато губеше повече точки срещи отборите от долната половина на класирането.

По отношение на извоюваните точки " Лудогорец " приключи със 79 – второто му най-слабо достижение за последните шест сезона. Това е другото огромно доказателство за отстъплението на отбора от Разград. Крачката, която ЦСКА направи в посока купата беше огромна, само че не и задоволителна.

Най-вече поради пропиления късмет от отбора от " Българска войска ". В средата на май двата отбора се срещнаха на стадиона на ЦСКА, а при триумф алените можеха да се изравнят с първенците. Равенство 0:0 обаче остави разлика от три точки сред двата отбора. Дори последвалата неточност на " Лудогорец " с " Левски " не съумя да преобърне още веднъж класирането.

Двата отбора влязоха в последните два кръга, разграничени от единствено точка, като не позволиха нито една неточност. Последният кръг обаче беше засенчен от противоречиви условия. Часове преди мача с " Лудогорец " управлението на " Черно море " извади от състава шестима съществени играчи, без да оповести причина. Около варненци има подозрения за употребен детектор на лъжата преди мача, обвързван със загубата от ЦСКА на " Тича " при започване на месеца.

Финалът на сезона не донесе инфарктен край и промяна на караула на върха. Драматичните събития обаче подсигуряват забавни последващи дни и седмици.

Фотогалерия: Шампионският празник на "Лудогорец " >
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР