Осем претенденти, трима фаворити и два дни гласуване. Така се

...
Осем претенденти, трима фаворити и два дни гласуване. Така се
Коментари Харесай

Бивш премиер, пенсиониран генерал и други шест претенденти се борят за поста президент на Чехия

Осем кандидати, трима любимци и два дни гласоподаване. Така се обрисуват президентските избори в Чехия, които се организират тази седмица.

Основната конкуренция ще бъде сред някогашния министър-председател Андрей Бабиш, някогашния военачалник Петр Павел и професора по стопанска система Дануше Нерудова - най-малко това сочат предварителните социологически изследвания в страната. Анализите обаче демонстрират, че към една трета от гласоподавателите в страната към момента не са решили за кого да гласоподават, което значи, че може да има и изненади в последния миг.

Изборите са значими за Чехия, която е страна-членка на Европейски Съюз и на НАТО, макар че президентството е значително параден пост - президентът не има изпълнителна власт, само че прави основни назначения в съдилищата и централната банка. Той има думата и по въпроси от външната политика.

Победителят от тази политическа конкуренция ще поеме президентския пост от 70-годишния популист Милош Земан, чийто втори и финален мандат ще завърши през март. През по-голямата част от двата си мандата Земан се опитваше да построи по-близки връзки с Китай и Русия.

Почти несъмнено е, че изборите ще имат и втори тур, защото надали някой от претендентите ще може да завоюва повече от 50% от гласовете още в първия кръг.

Кои са кандидат-президентите?

61-годишният пенсиониран военачалник Петър Павел, който е самостоятелен претендент, води в две от четирите социологически изследвания, показва " Ройтерс ". Опитът му като началник на чешката войска и на Военния комитет на НАТО несъмнено са в плюс на фона на актуалната военна конюнктура в Европа. Той неведнъж е заявявал поддръжката си за участието на Чехия в Европейски Съюз и НАТО, поддръжката за Украйна и за съпротива против Русия и Китай.

В останалите две изследвания обаче той е изпреварен от 68-годишния милиардер и някогашен министър председател на страната Андрей Бабиш, който сега оглавява най-голямата опозиционна партия в Народното събрание.

Бабиш дефинира изборите като метод за митинг против дясноцентристкото държавно управление, което той упреква, че прави прекомерно малко, с цел да помогне на хората да се оправят с възходящите разноски за живот. Милиардерът е на политическата сцена от 2011 година, а неговият престой на премиерския пост завърши в края на 2021 година, когато пет съществени партии образуваха коалиция, с цел да го отстранят от длъжността.

 Бившият министър председател на Чехия Андрей Бабиш
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР