Осем от героите, завоювали сребърни медали на олимпийските игри в

...
Осем от героите, завоювали сребърни медали на олимпийските игри в
Коментари Харесай

БФС награди героите от олимпиадата в Мексико`68

Осем от героите, завоювали сребърни медали на олимпийските игри в Мексико през 1968 година, бяха почетени от Българския футболен съюз във връзка половинвековния празник от най-големия триумф на " трикольорите " на Олимпиада. Стоян Йорданов, Атанас Геров, Кирил Ивков, Ивайло Георгиев, Георги Василев - Гочо, Михаил Гьонин, Георги Цветков и Иван Зафиров получиха специфични фланелки - имитация на екипите, с които доближават до финала на най-големия състезателен конгрес.

По разнообразни аргументи на церемонията не съумяха да участват техните тогавашни съотборници Петър Жеков, Евгени Янчовски и Аспарух Никодимов. Всички популярни български играчи получиха и специфични дарове от заместител изпълнителния шеф на БФС Павел Колев, както и предложения за дебютния домашен мач на националния тим в Лигата на нациите - на 9 септември против Норвегия.

На формалния обяд ветераните от славния тим бяха прелестно сюрпризирани от футболисти на представителния ни отбор, а персонално селекционерът Петър Хубчев изнесе приветствено слово.

" Изпитвам извънредно почитание към всички вас, защото вие бяхте героите във времената, в които аз се възпламених по футбола. Не мисля, че е пресилено да се каже, че поради събитията, вашият триумф е даже по-значим от четвъртото място на международното състезание в САЩ`94. Не намирам подобаващите думи, с цел да изразя възхищението си от всички вас като спортисти и като персони. Наясно съм, че в предишното се приемаше за изцяло обикновено България не просто да се класира на огромен конгрес, само че и да се бори за първите места; признателен съм, че в актуалните времена, когато това не е по този начин, вие нееднократно сте изразявали мощната си поддръжка за треньорския щаб и за футболистите на този народен тим. Пожелавам ви здраве и дългоденствие и да продължавате да бъдете жив образец за подражателство за новите генерации ", съобщи Хубчев.

На олимпийските игри в Мексико Сити България реализира най-големия си триумф на този конгрес, като разгромява Тайланд със 7:0, приключва 2:2 с Чехословакия и надвива с 2:1 над Гватемала в предварителната група. На четвъртфинала приключваме 1:1 с Израел и след чоп продължаваме на полуфинал, където в трагичен мач надделяваме Мексико с 3:2.

Това явно се оказва непростителен грях за домакините - в конфликта за купата техният арбитър Диего де Лео гони трима български футболисти (Ивков, Начко Михайлов и Меци Веселинов) и макар бурните митинги от трибуните, на процедура подарява успеха на Унгария с 4:1. Финалът се играе на 26 октомври 1968 година на стадион " Ацтека " пред 75 000 фенове.

Честванията във връзка юбилея ще продължат и през идващия месец. Българският футболен съюз още веднъж поздравява героите от Мексико`68.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР