Осем непалци са първите алпинисти, изкачили Еверест за тази година.

...
Осем непалци са първите алпинисти, изкачили Еверест за тази година.
Коментари Харесай

Първите за 2018 г. алпинисти качиха Еверест

Осем непалци са първите алпинисти, изкачили Еверест за тази година. Очаква се стотици да се насочат на рисковано странствуване към върха на света в идващите седмици, написа AFP, представена от БГНЕС.
Екипът е достигнал върха през днешния ден следобяд, като през това време е оправял въжетата за задграничните катерачи, които ще стартират своето нанагорнище идната седмица.
Исвари Паудел от Хималайски водачи на Непал, компанията заета с оправянето на въжетата удостовери, че екипа е достигнал сполучливо върха. „ Това разчисти пътя за останалите катерачи да доближат върха. Ако времето разрешава тази седмица ще забележим още доста сполучливи изкачвания”, съобщи той.
Непалските управляващи са издали 346 планински разрешителни за нанагорнище за таз годишния пролетен катерачески сезон, които стартира от средата на април и завършва в края на май. Повечето от искащите са съпроводени от непалски водачи, което значи, че към 700 души ще се опитат да изкачат 8848-метровия връх през идващите седмици.
Други 180 катерачи се приготвят да качат върха от северната му страна към Тибет, споделят от Китайската тибетска планинска асоциация.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР