Осем научни работници от лабораторията Интелигентни транспортни системи“ към Техническия

...
Осем научни работници от лабораторията Интелигентни транспортни системи“ към Техническия
Коментари Харесай

Най-ефективната българска система за измерване на трафика е в Пловдив

Осем научни служащи от лабораторията " Интелигентни транспортни системи “ към Техническия университет – филиал Пловдив . Тя обработва и прави относителен разбор на получените данни от разнообразни сензорни системи за да сътвори оптимални решения в действително време.

Системата е известна като пасарелка и е инсталирана пред втори корпус на бул. " Санкт Петербург “ 63. Всъщност пасарелката извън наподобява като огромна железна рамка с екрани над шестте платна на булеварда, по който минават по към 4000 автомобила на ден в двете направления /данни от 9 юни 2022 г./, с неимоверно количество сензори на нея и в асфалта.

Днес беше формалното разкриване на лабораторията " Интелигентни транспортни системи “, основана с финансиране по контракт BG05M2OP001-1.002-0023-C01 на Оперативна стратегия " Наука и обучение за образован напредък " 2014-2020 “. Събитието е част от дейностите по план BG05M2OP001-1.002-0023 Център за подготвеност " Интелигентни мехатронни, eко- и енергоспестяващи системи и технологии ", финансиран от Оперативна стратегия " Наука и обучение за образован напредък “, съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейските структурни и капиталови фондове.

Ръководителят на лабораторията " Интелигентни транспортни системи “ проф. доктор Гриша Спасов описа:

" Функциите на нашата разработка са няколко: ръководство на трафика, снемане на параметри – брой на транспортните средства, габарити, тегло, скорост, с която се движат. Има камери, които четат номерата на колите и демонстрират външния им тип. В асфалта са вкопани индуктивни датчици, които засичат скоростта и дават старт на камерите, както и датчици за тегло, измерващи натоварването на осите и на цялото транспортно средство.

Има и датчици, измерващи геометричните размери на транспортните средства – широчина, дължина, височина. Цялата система е доста комплицирана, тъй като обобщава информация от 3 типа датчици за тегло, 3 типа камери, има и метеорологична станция, измерваща температура, мокрота, скорост и посока напразно, дебелина на водния филм върху асфалта, точка на заледяване, точка на оросяване, превалявания, видимост. На базата на агрометеорологическата информация може да се извади известие върху огромните екрани на пасарелката, предупреждаващо за опасности. Цялата информация се натрупва в огромна база от данни при нас в университета. “

От до момента събраната информация посредством системите за образован надзор на придвижването се вижда, че датчиците и камерите са засекли и снимали прекалено много претрупани моторни транспортни средства.

" Оттук минават тировете към и от митницата и по наши наблюдения 2/3 от тях са претрупани. Което подсказва, че проблемите с пътищата не са единствено от качеството на работа на строителите, само че и от претрупаните камиони. Нашата система провокира интереса на екипа за видеонаблюдение на полицията. Тя ще служи и на Агенцията за пътна инфраструктура. “ - заключи проф. Гриша Спасов.

Церемонията по откриването на Лаборатория " Интелигентни транспортни системи “ събра в Техническия университет – филиал Пловдив представители на компании, доставили оборудването, както и на евентуални консуматори на научната информация от новото оборудване – държавна и общинска администрация, КАТ, научни служащи от няколко висши учебни заведения.

По данни, предоставени от комисар Васил Костадинов – заместник-директор на ОД Министерство на вътрешните работи в Пловдив, през 14-те изходни артерии на града през месец май са минали 2 452 527 моторни транспортни средства. Контролът и наблюдението на този голям поток ще бъде доста улеснен от новата лаборатория на техническия университет в Пловдив, по тази причина ние ще си сътрудничим с научните служащи, съобщи той. Директорът на Филиала проф. доктор Въльо Николов съобщи в приветствието си, че с новата лаборатория научните служащи са получили мощен инструмент за по-нататъшно струпване на познания и опция да бъдат потребни на българския бизнес и администрация.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР