Осем млади български режисьори ще заснемат 7 късометражни игрални филма

...
Осем млади български режисьори ще заснемат 7 късометражни игрални филма
Коментари Харесай

Пловдив тръгва по света на кинолента

Осем млади български режисьори ще снимат 7 късометражни игрални кино лентата за Пловдив и ще ги сглобят в кино омнибус, който ще бъде пълнометражен. Този филм ще се излъчва освен у нас, а и в чужбина, като се възнамерява той да бъде показан и на разнообразни фестивали.  

Инициативата се назовава „ КиноПловдив ” и е част от програмата на града като Европейска столица на културата. Финансовият принос на фондация „ Пловдив 2019 ” в реализацията на плана е 250 000 лева, а целият му бюджет е 365 000 лева  Автор на концепцията е продуцентска къща Screening Emotions, която стои зад филмите „ Слава “, „ Урок “, „ Три дни в Сараево “ и други, както и подкрепя набралата известност онлайн платформа за кино www.filmsociety.bg.  

Режисьорите, които ще снимат Пловдив, са Петър Вълчанов и Кристина Грозева („ Урок ”, „ Слава ”), Николай Тодоров („ Преди да заспя ”), Павел Веснаков („ Зевс ”), Ралица Петрова ( “Безбог ”), Димитър Кутманов („ Ecce homo ”), Любомир Младенов („ Ловен парк ”, „ Кораб в стая ”) и Христо Симеонов („ Синът ”). Всеки от тях ще показа друг взор към града, тъй като част от създателите са пловдивчани и ще претворят своята страст към родното място, други живеят в столицата или чужбина и ще показват визията си „ извън ”. Всеки от тях ще живее по един месец в Пловдив и по този начин ще реши какво тъкмо да снима. Този едномесечен престой създателите на плана назовават креативна резиденция.

С съответни проекти на този стадий е единствено режисьорът Петър Вълчанов. „ В моята лента ще има дете, куче и виолончело, като виолончелото евентуално ще бъде четвъртинка ”, показа сбито той.

В лентите ще вземат участие както професионални артисти, по този начин и фенове, които ще бъдат търсени сред младежките театрални трупи на Пловдив.  

През т. година всеки от осемте режисьори ще води и по един майсторски клас, ориентиран към неспециализирана аудитория. Изкушените да научат нещо ново и забавно от света на киното ще могат да вземат участие в майсторските класове в клуб Фарго и Лъки - Дом на киното, с вход свободен. По време на тези уъркшопове ще бъде прожектирана и по една лента на всеки от режисьорите.

Първото и откриващо събитие е на 24 февруари  и е на тематика „ Работата на режисьора с артиста “ и ще бъде водено от тандема Петър Вълчанов и Кристина Грозева. Ще бъде прожектиран и филмът им „ Слава ”, въодушевен от действителната преживелица за кантонера, намерил и върнал на полицията хиляди левове, разпилени измежду релсите. След това те ще бъдат разполагаем за въпроси на публиката.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР