Осем месеца след представянето на консенсусен вариант за фазата на

...
Осем месеца след представянето на консенсусен вариант за фазата на
Коментари Харесай

Изплащането на вторите пенсии продължава да е обградено с неясноти

Осем месеца след представянето на консенсусен вид за етапа на погашение на втора пенсия, законопроектът с нужните промени към момента не е разгласен и няма изясненост по кое време това ще стане. Това се разбра от присъединяване на обществения министър Бисер Петков в интернационална конференция за многостълбовите пенсионни системи в Европа.
" Днес сме изправени пред предизвикването за създаване и приемане на цялостна и непротиворечива уредба на етапа на погашение на пенсии от спомагателното наложително пенсионно обезпечаване. Надявам се, че постигнатото до този миг ще бъде продължено и надградено до завършване на работата и приемане на законови промени от Народното събрание ", сподели министър Петков, представен от ведомството му. Любопитно е, че министърът се въздържа да се ангажира със периоди , макар че предишното лято работата по този основен въпрос изглеждаше на финалната права, написа в. " Сега ".
След поредност много противоречиви оферти от финансовия министър Владислав Горанов, регламентирането на етапа на погашение беше оставена на общественото министерство и Национален осигурителен институт. Миналото лято министерството показа идея, като разгласи, че има реализирано единодушие сред специалисти и обществени сътрудници по съвсем всички въпроси. Ясен беше даже броят на параграфите с промени и допълнения на кодекса - 33. Повече по този въпрос обаче не се чу, а планът за промени по този начин и не се появи.
Въпросът е изключително незабавен, защото до първите пенсионери остават две години, а обезпечаването във втория дирек се прави от 2002 година Първите българи с две пенсии ще бъдат дамите, които ще придобият право на пенсия през есента на 2021 година При мъжете вторият дирек ще влезе в деяние от 2024 година
Трябва да се предложат задоволително атрактивни и надеждни пенсионни артикули, които да дадат опция за избор, разяснява през вчерашния ден ръководителят на обществената комисия в Народното събрание Хасан Адемов. Той посочи, че държавното публично обезпечаване не би трябвало да се конкурира и да опонира на спомагателните пенсионни стълбове, а взаимно да се надграждат. Тази тематика по-категорично беше застъпена и от някогашния шеф на Национален осигурителен институт Йордан Христосков, който непосредствено съобщи, че смесването на прехвърляния от солидарната и финансовата система е неприемливо.
Става дума за правото на родените след 1959 година да трансферират средствата от самостоятелните си партиди в частен фонд към държавното обезпечаване, обещано по предложение на финансовия министър Владислав Горанов. Според Христосков тази малка врата би трябвало да бъде затворена, до момента в който към момента е дребен броят на хората, възползвали се от нея. Неговата теза, представена от " Капитал ", е, че това рискува стабилността на главния дирек на пенсионната система, защото го натоварва да изплаща напълно обезпечения най-малък размер на пенсиите, което ще усили дефицита.
Много изявления на конференцията подчертаваха върху заплахата от неодобрение измежду първите пенсионери поради ниските им пенсии. Бившият шеф на Национален осигурителен институт Христина Митрева подсети, че пораства делът на несигурната претовареност около новите форми на работа на повърхностен работен ден, свободна процедура и други Известно е също по този начин, че доста партиди са кухи, т.е. в тях не постъпват действително средства.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР