Осем месечно бебе, родено в Британска Колумбия, Канада, получи здравна

...
Осем месечно бебе, родено в Британска Колумбия, Канада, получи здравна
Коментари Харесай

Канада издаде първия в света официален документ на бебе без пол

Осем месечно бебе, родено в Британска Колумбия, Канада, получи здравна карта, на която не е посочен полът му. Това е първият сходен документ за Канада и евентуално в света и съставлява следващата стъпка в международното придвижване за освобождение от половата принадлежност, написа Би Би Си.

Родител на детето е Кори Доти - транссексуален човек, който не се самоопределя нито като мъж, нито като жена. Доти се бори половото определение да отпадне в това число и от акта за раждане на бебето, с цел да му разреши да се самоопредели, когато порасне. В здравната карта, която била издадена на осмия месец на бебето, в полето за пол вместо общоприетото М за мъжки или F за женски, е въведено U - от " undetermined " или " unassigned " - неустановен или неизяснен.

Бебето, родено от Кори Доти през предишния ноември, било кръстено Сирил Атли. Доти пробва да наложи послание и към себе си и към бебето в множествено число - те/тях - с цел да се избегне насаждане на детето какъв пол да избере, в случай че близките му споделят той или тя. Според Доти половите органи при раждане са без значение и желае да заличи пола от всички публични документи.

" Ще отгледам Сирил по подобен метод, че до момента в който те не добие опцията да се самоопредели и да ми каже какво е, ще се държа с тях просто като с бебе. Ще им дам цялата си обич и поддръжка, с цел да се почувства най-цялостният човек отвън рестриктивните мерки на мъжката или женската кутия ", споделя Кори Доти.

Родителят е преподавател в локалното учебно заведение и е измежду създателите на Коалицията за независимост на персоналните документи от пол (Gender-Free ID Coalition). Борбата на организацията е децата " да не се обременяват с пол от раждането ", тъй като в случай че по-късно решат да го трансформират, това е обвързвано с доста време и административни усложнения.

Засега управляващите отхвърлят да отстранен пола от акта за раждане на Сирил Атли, само че Кори Доти оспорва в съда. Адвокатът на фамилията Барбара Финдли споделя, че полът на бебетата в този момент се дефинира незабавно след раждането по отношение на наличието на органите сред краката, само че в действителност би трябвало да минат няколко години, до момента в който детето построи личността си и успее да дефинира единствено за себе си половата си еднаквост.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР